avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Uzurpare calitati oficiale sau abuz in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Uzurpare calitati oficiale sau abuz in serviciu

Un cetatean gaseste in usa un plic pe care scria:,Vizita agent executare silita".In interiorul plicului era specificat ca persoana a fost cautata de un agent de executare silita al unei societati de recuperare si ca are de returnat o anumita suma de bani catre o banca.Din cate se stie,legea spune ca executarile silite se pot face numai de catre executorii judecatoresti in urma unei hotarari judecatoresti definitive.Cetateanul poate face plangere penala impotriva societatii de recuperare sau a angajatului care s-a recomandat ca fiind agent de executare silita ,pentru uzurpare de calitati oficiale conform art 324 sau Art. 258
Uzurparea de calităţi oficiale
(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 260. -
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2016
anonim_71, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 04:18, 6 Februarie 2016
Codul de Procedura Civila Cartea a V - a Despre executarea silita art. 601 - 883

Titlul I - Dispozitii generale art. 601 - 701

Titlul II - Urmarirea silita asupra bunurilor debitorului art. 702 - 857

Titlul III - Executarea silita directa art. 858 - 883


Titlul I
Dispozitii generale
Capitolul I
Scopul si obiectul executarii silite

Art. 601. – (1) Obligatia stabilita prin hotarârea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunavoie.
(2) În cazul în care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silita, care începe odata cu sesizarea organului de executare, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca legea nu prevede altfel.
(3) Executarea silita are loc în oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pâna la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin titlu, precum si a cheltuielilor de executare.
Art. 602. - Executarea silita a oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor care au ca obiect venituri datorate bugetului general consolidat sau bugetului general al Comunitatilor Europene, se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel.
Art. 603. – (1) Executarea silita se efectueaza prin:
1. urmarirea bunurilor mobile si imobile ale debitorului sau apartinând tertilor tinuti sa raspunda, în conditiile legii, pentru obligatiile debitorului, în scopul îndestularii creditorilor;
2. predarea catre creditor a bunurilor, prevazute în titlul executoriu, ce sunt detinute fara drept de debitor;
3. alte masuri prevazute de lege.
(2) Executarea unor obligatii de a face, precum înscrierea sau radierea unui drept, act sau fapt dintr-un registru public, emiterea unei autorizatii, eliberarea unui certificat sau predarea unui înscris si altele asemenea se obtin la simpla cerere a persoanei îndreptatite, facuta în temeiul unui titlu executoriu, fara a fi necesara interventia executorului judecatoresc, daca prin lege nu se dispune altfel.
Art. 604. – (1) Executarea silita se face cu respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate.
(2) Este interzisa efectuarea de acte de executare de catre alte persoane sau organe decât cele prevazute la art. 602.
Nimic din ce ati citat dvs. nu impiedica un simplu cetatean sa duca munca de convingere inainte de a declansa procesul pentru evacuare silita, in scopul de a putea evita un astfel de proces, daca se ajunge la o integere de plata. Nimic din ce ati citat nu afirma ca "agent de evacuare silita" ar fi o calitate oficiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita-casa socrilor RFlorentina RFlorentina Buna ziua. As avea o intrebare legata de o executare silita. Am avut un imprumut la banca,pentru care am depus garantie casa socrilor. Nu am reusit sa platesc ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita bogdandaniel87 bogdandaniel87 buna ziua, in data de 31.01.2018 am pramit la sediul firmei o instiintare de popriore pe salariu de la un birou executor in baza unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)
încuviinþare executare silitã boggieuk boggieuk Buna ziua, Astazi am aflat , ca un creditor a cerut încuviinţare executare silită impotriva mea. Eu am avut domiciliul pana in iulie in X oras , in ... (vezi toată discuția)