Codul de Procedura Civila Cartea a V - a Despre executarea silita art. 601 - 883
Titlul I - Dispozitii generale art. 601 - 701
Titlul II - Urmarirea silita asupra bunurilor debitorului art. 702 - 857
Titlul III - Executarea silita directa art. 858 - 883
Titlul I
Dispozitii generale
Capitolul I
Scopul si obiectul executarii silite
Art. 601. – (1) Obligatia stabilita prin hotarârea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunavoie.
(2) În cazul în care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silita, care începe odata cu sesizarea organului de executare, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca legea nu prevede altfel.
(3) Executarea silita are loc în oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pâna la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin titlu, precum si a cheltuielilor de executare.
Art. 602. - Executarea silita a oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor care au ca obiect venituri datorate bugetului general consolidat sau bugetului general al Comunitatilor Europene, se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel.
Art. 603. – (1) Executarea silita se efectueaza prin:
1. urmarirea bunurilor mobile si imobile ale debitorului sau apartinând tertilor tinuti sa raspunda, în conditiile legii, pentru obligatiile debitorului, în scopul îndestularii creditorilor;
2. predarea catre creditor a bunurilor, prevazute în titlul executoriu, ce sunt detinute fara drept de debitor;
3. alte masuri prevazute de lege.
(2) Executarea unor obligatii de a face, precum înscrierea sau radierea unui drept, act sau fapt dintr-un registru public, emiterea unei autorizatii, eliberarea unui certificat sau predarea unui înscris si altele asemenea se obtin la simpla cerere a persoanei îndreptatite, facuta în temeiul unui titlu executoriu, fara a fi necesara interventia executorului judecatoresc, daca prin lege nu se dispune altfel.
Art. 604. – (1) Executarea silita se face cu respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate.
(2) Este interzisa efectuarea de acte de executare de catre alte persoane sau organe decât cele prevazute la art. 602.
Nimic din ce ati citat dvs. nu impiedica un simplu cetatean sa duca munca de convingere inainte de a declansa procesul pentru evacuare silita, in scopul de a putea evita un astfel de proces, daca se ajunge la o integere de plata. Nimic din ce ati citat nu afirma ca "agent de evacuare silita" ar fi o calitate oficiala.