avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... pot depasi penalitatile cunatumul sumei datorate?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

pot depasi penalitatile cunatumul sumei datorate?

Cel mai recent răspuns: nicoletab , utilizator 19:04, 19 Octombrie 2005
?
da, daca asa s-a stabilit prin contract
În materie comercială, cadrul legal este stabilit de dispoziţiile Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru întarirea disciplinei contractuale, Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 529 din 19/07/2002, astfel:

"Art. 4. - (1) În contractele încheiate părţile contractante vor prevedea ca, în cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul."

Pentru a evita orice discuţie ulterioară, este de preferat a se introduce în contractele comerciale - la art. care se referă la penalităţi - şi sintagma "Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate".
Este corect raspunsul d-lui. av.pitei , si mai poate fi completat cu mentiunea ca sintagma ar fi trebuit adaugata tuturor contractelor incheiate dupa data intrarii in vigoare a legii. am avut de curand un proces in care am avut calitatea de parat (debitor) si am obtinut in instanta penalitati egale cu debitul, intemeiat pe art.4 din L.469/2002, motivat de faptul ca aveam contract incheiat dupa data intrarii in vigoare, contr. care nu cuprindea si sintagma amintita de dl. av.
Pentru contractele incheiate anterior intrarii in vigoare a L.469/2002, consider ca pot fi solicitate penalitati de intarziere , indiferent care ar fi cuantumul acestora, chiar daca nu s-a prevazut in contract in mod expres acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
Urgent penalitati OANA GORAN OANA GORAN VA ROG SA-MI SPUNETI SI MIE ;am un contract in care se aplica de 2 ori penalitati diferite pentru aceeasi chestie: intarzierea livrarii marfii. ce act/cod ... (vezi toată discuția)