Buna! Sunt Mihaiela si va rog sa imi dati un sfat in legatura cu pensia alimentara a fiului meu. Am inceput divortul in data de 09.072007 si l-am terminat in data de 16.03.2009 in urma recursului facut de fostul meu sot. Fostul meu sot lucreaza in italia cu contract de munca. La primul proces pensia alimentara a fost stabilita la suma de 300 euro.Dupa recursul facut de fostul meu sot sa stabilit o pensie alimentara de 25% din venitul lui net. Pe parcursul procesului am primit in rate suma de 900 euro reprezentand o parte din pensia alimentara datorata de fostul sot. Acum as vrea sa il dau in judecata pentru restul sumei de bani dar nu stiu care este aceasta, deoarece nu am cunostiinta de salariul care il are in italia. Va rog sa imi spuneti daca este o lege sau o ordonanta prin care sa aflu ce salar lunar are pentru a putea sti cati bani imi datoreaza. Cum pot sa il fac sa plateasca pensia alimentara deoarece el nu vrea sa mai vina in tara. Va multumesc!
Nu exista nicio lege sau alt act normativ prin care sa aflati ce salariu are fostul sot al dvs.
Pensia de intretinere se plateste pana la varsta copilului de 18 ani , iar dupa aceasta varsta pana la 26 de ani cu conditia ca acesta sa urmeze cursurile unei facultati.
Neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca constituie infractiunea de abandon de familie pedepsita si prevazuta de art.305 alin.1 lit.c C.pen.
Potrivit Conventiei privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, încheiată la New York la 20 iunie 1956, puteti adresa o cerere unei autoritati transmitatoare a statului unde se afla tatal copilului, pentru a obtine pensia de intretinere din partea acestuia. Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În această calitate, la solicitarea dumneavoastră, ministerul transmite dosarul pe care-l întocmiţi.