avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un drept transformat in obligatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un drept transformat in obligatie

Conform procedurilor interne si conform legii, un angajat are dreptul sa fie asistat de reprezentantul angajatilor cand este cercetat disciplinar. Din motive obiective am ales sa nu uzez de acest drept. Totusi, spre surprinderea mea, reprezentantul angajatilor a fost numit in comisia de cercetare disciplinara exact in calitate de reprezentant al angajatilor.
Astfel mi s-a transformat un drept intr-o obligatie. Este corect ?
Pot mentiona ca reprezentantul angajatilor nu a avut, pe tot parcursul cercetarii disciplinare, nici o interventie de sustinere a mea, cu toate ca unele proceduri interne incalcate in timpul constatarii si cercetarii faptei i-ar fi permis acest lucru.
Ca sa fiu ceva mai explicit. Tinand cont ca reprezentantul angajatilor a fost numit in comisia de cercetare disciplinara, cum mai puteam eu sa solicit sa fiu asistat de el ? Mi se pare ilogic (nu stiu daca e si nelegal) ca un membru al comisiei de cercetare disciplinara (judecator al faptei) sa fie in acelasi timp si cel care il asista pe cel care a comis fapta (avocat ).
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
roberto27, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:16, 8 Februarie 2016
Nu vi s-a transformat dreptul in obligatie .

art.251 C.MUN.
..
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Daca dvs nu ati facut nicio solicitare in acest sens, atunci considerca nu ati uzat de dreptul dvs, iar angajatorul nu va poate impune o anumita persoana sa va asiste.

Persoana in cauza fiind numit ca membru al comisiei de discipline , este clar ca nu putea sa va si asiste.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am inteles ce mi-ati scris si este foarte clar. Multumesc. Totusi, numind reprezentantul angajatilor ca membru in comisie, nu atentezi la dreptul meu de a fi asistat de acesta ? Mie mi s-a spus clar ca sunt asistat de reprezentant si ca acesta este prezent la comisie ca sa ma asiste, Ulterior am aflat, citind decizia conducerii de numire a comisiei,ca el , de fapt, era membru al comisiei. Asta ca sa fiu politicos, este inducere in eroare ! Sau nu ?
Nu consider ca va incalca acest drept, legea nu face referire la reprezentantii salariatilor , ci la sindicat sau avocat.

Se poate considera o "inducere in eroare", ceea ce vi s-a spus.


Art.221 din Codul muncii nu face referire exact la acestia ?
Art.251 C.mun. prevede dreptul dvs de a fi asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara psh psh Buna seara.. Administratorul societatii emita o decizie de constituire a unei comisii de cercetare disciplinara fara a fi mentionat ca membru.in cursul ... (vezi toată discuția)
Comisie de disciplina nelutap nelutap pot cere sa fiu insotit de un avocat la comisia de disciplina (vezi toată discuția)
Procedura cdp (cercetare disciplinara prealabila) mi_prejmer_sc mi_prejmer_sc Procedura cercetarii disciplinare prealabile s-a derulat pana la...cercetarea disciplinara propiu-zisa. \"Invinuitul \" poate ca la cercetarea faptei in fond ... (vezi toată discuția)