avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale reglementare situatie juridica
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

reglementare situatie juridica

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati, daca se poate.
O societate comerciala, tip SRL, avand ca profil statiune balneo-climaterica, intentioneaza sa-si reglementeze situatia juridica a terenului pe care sunt amplasate cladirile acestuia, construite pana in anul 1974.
Societatea are in evidenta o hotararea Consiliului de Ministrii al RSR din anul 1973, prin care i-a fost atribuita suprafata
"x" metrii patrati, in care se stipuleaza, citam : "se transmite pe durata nedeterminata, din administrarea comunei in folosinta gratuita a fostei U.G.S.R."
Intrebare:
Obiectul actiunii de revendicare a suprafetei de teren si obtinerea titlului de proprietate in constituire; art. 51 din Legea nr. 18/1991 - republicata coroborat cu art. 9-11 din H.G. nr. 890/2005 si H.G. nr. 1932/2005 coroborat cu Legea nr. 247/2005; sau PRESCRIPTIA ACHIZITIVA art. 1837 - Cod Civil - art. 1890 - Cod Civil; sau o actiune in revendicare pe drept comun conform art. 480 si urmatoarele - Cod Civil ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 11:54, 3 August 2009
1. Verificati cine este proprietarul terenului.
2. Cercetati ce s-a intamplat cu documentatia de eliberare a certificatului de atestare a proprietatii conform HG nr. 834/1991.
3. Actiunea in revendicare nu este decat la indemana proprietarului neposesor. Dvs. aveti posesia, dar nu aveti dreptul de proprietate.
4. Prescriptia achizitiva, uzucapiunea, poate fi un mijloc de dobandire a dreptului de proprietate, daca posesia exercitata de dvs. este sub nume de proprietar. Nu constituie o posesie sub nume de proprietar actele exercitate in calitate de locatar, utilizator etc. sau cele indeplinite prin simpla ingaduinta a proprietarului.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate teren Sandu Marian Sandu Marian Exista undeva o prevedere care spune ca dreptul de proprietate asupra unui teren stapinit peste 30 de ani, nu mai poate fi atacat? (vezi toată discuția)
Uzucapiune Borza Borza Buna. Mi s-a pus in vedere sa precizez actiunea de uzucapiune referitor la temeiul legal daca este dupa dispozitiile Cod civil sau a Legii 115/1938. Avand in ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului pentru teren detinut fara acte de proprietate obrijanu obrijanu Buna seara! Detin din 1970 suprafata de teren de 1200 mp., act de proprietate am doar pentru 1000 mp, pentru care am platit mpozit, Pentru diferenta de 200 mp ... (vezi toată discuția)