avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita prin poprire- Prescriere datorie
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita prin poprire- Prescriere datorie

Va rog frumos sa ma lamuriti, poate aveti experienta mai multa decat mine in privinta prescrierii datoriei. In febroarie 2012 ni s-a vandut locuinta cumparata prin banca prin credit ipotecar si totodata am fost si evacuati in martie 2012. In 2013 in martie am primit poprire pe salariu si eu si sotul (precizez ca sotul este titular de credit, iar eu sunt codebitor). Ne-am dat demisia amandoi, nu au reusit sa obtina nimic, deci n-au recuperat nimic, am facut contestatie la executare, dar am pierdut desi am avut dovezi zdrobitoare impotriva bancii precum ca am fost inselati la semnarea contractului si multe alte dovezi de ilegalitati pe care nu le-a luat nimeni in seama, m-am reprezentat singura fara avocat. Acum as dori sa stiu daca datoria este prescrisa in conditiile in care executarea prin poprire din 2013 s-a perimat, s-a desfiintat, iar ultima data de la care se calculeaza prescrierea este de la ultima realizare, acesta fiind in febroarie 2012. Mentionez ca inca nu am vazut actele, acum merg sa le iau de la serviciu si cred ca sunt de la vreun executor judecatoresc care tot el a si dat incuviintarea executarii silite. Va multumesc anticipat si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: elenish , utilizator 12:49, 18 Februarie 2016
Potrivit art. 405 ind.1 din vechiul Cod de procedura civila, respectiv art. 707 pct.3 din Noul Cod de procedura civila,prescriptia se suspenda " cat timp, debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire"
Din ce povestiti inteleg ca va sustrageti bunurile si veniturile de la urmarire, deci sunt aplicabile textele de lege invocate iar executarea silita nu s-a prescris .

In momentul in care iti dai demisia, se poate considera sustragerea veniturilor de la urmarire? Care venituri, ca nu le mai am nici eu, daca-mi dau demisia. Consider sustragerea veniturilor de la urmarire atunci cand eu obtin venit legal in continuare (adica un salariu), dar fac in asa fel incat sa nu intre in posesia creditorului nimic. Dupa parerea mea nu ar trebui sa ma incadrez in acest articol. Pur si simplu, nu mai am salariu.
Intr-o alta ordine de idei, as vrea sa stiu daca se poate, termenul de contestatie de 15 zile se refera la zile lucratoare sau se ia in calcul si sambata si duminica? Multumesc pentru raspuns, astept lamuriri daca se poate.


Potrivit art. 4051 alin. (1) lit. c) C. pr. civ.: ”Cursul prescriptiei se suspenda: (…) c) atata timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire.”

Dar cum se realizeaza efectiv ”sustragerea veniturilor si bunurilor de la urmarire”?

Consideram ca aceasta operatiune prin care se incearca prejudicierea drepturilor creditorului se realizeaza prin diferite acte, cum ar fi: vinderea bunurilor mobile sau imobile apartinand debitorului catre terte persoane, prin incheierea unor contracte de vanzare-cumparare, contracte de donatie etc., ascunderea banilor debitorului proveniti din diverse operatiuni in alte conturi decat cele personale, pe numele altor persoane, prestarea unor servicii sau unor activitati comerciale fara sa existe forme legale de angajare, de colaborare sau o activitate autorizata, deci munca ”la negru”, sau orice alte acte incheiate de catre debitor care ar putea sa conduca la micsorarea patrimoniului acestuia.


Dupa cate observ, nu se face referire la demisie.
Demisia constituie un drept care izvoreste din dreptul de a munci, din dreptul muncii.
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca cu forta decat in conditiile legii.

Nu consider ca demisia sa fie considerata sustragere.
Mă iertați că îndrăznesc, din ce trăiți? dacă nu munciți, înseamnă că aveți buuri și sau venituri pe care le ascundeți de la urmărire. Nu?
Atenție, nu vă judec. întreb, pentru a vă putea răspunde.

Dacă dvs nu aveți bunuri pe care să le poată executa, aceast fapt înseamnă imposibilitate de executare.Adevărat că executorul, din 6 în 6 luni ar trebui să facă demersuri pentru a căuta bunuri.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Despre ce documente este vorba? Care este temeiul de drept in baza caruia vi s-a inaintat instiintarea de poprire a drepturilor salariale(dvs si sotiei) si in baza carui titlu executoriu?
Daca ne dati aceste lamuriri putem sa stabilim mai usor termenii si conditiile de aplicare a dipozitiilor legale privind perimarea/prescriptia dreptului de a cere executarea silita cu toate consecintele ei.

Alte discuții în legătură

Imprumut nevoi personale cu garantie laryp laryp In 2008, am facut un imprumut de nevoipersonale la [banca ], si am pus garantie casa, la evaluare in 2008 locuinta valora 100 000 euro, eu am imprumutat doar ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar neachitat anghelgeorgiana anghelgeorgiana in cazul in care nu se mai achita un credit ipotecar si valoarea apartamentului achizitionat a scazut mult fata de anul 2008 ,prin ce metode isi recupereaza ... (vezi toată discuția)
Executare silita Bonaparte33 Bonaparte33 Salut, datorifa faptului ca am multe rate, nu am reusit sa le platesc la timp si am intrat pe lista neagra a iroului de Credit. Banca la care am cea mai mare ... (vezi toată discuția)