avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Posibil conflict de interese
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Posibil conflict de interese

La cererea Parchetului de pe langa.... , un primar initiaza o hotarare de Consiliu Local prin care se acorda o suprafata de teren insititutiei in cauza timp in care era cercetat intr-un numar de dosare ulterior clasate. Intrebarea este: Avea voie edilul sa participe la acea sedinta, sa aiba initiativa acordarii de teren din domeniul public insititutiei care-l cerceta in acele dosare?
Cel mai recent răspuns: DISCREET SECURITY , Alte profesii 10:17, 15 Februarie 2016
Credeti ca a fost schimb pe schimb? Adica daca imi dai teren te iert de dosare? Asta trebuie dovedita, legal nu vad nici un impediment daca s-a urmat procedura prevazuta de legea 215/2001 si legea speciala care s-o fi aplicat in cauza (justificarea in baza careia s-a atribuit terenul respectiv catre politie sau cine o fi fost). Mandatul primarului se suspenda de drept abia in momentul in care a fost arestat preventiv, altfel, la cati primari cercetati avem in tara asta, prin primarii ar bate vantul.
Nu cred ca se pune problema INFAPTUIRII ci a unor legi si principii existente. Am adresat interbarea deoarece:

Conform OECD2, conflictul de interese implică un conflict între datoria faţă de public
şi interesele personale ale unui oficial public. Conflictul de interese apare atunci când
interesele oficialului public ca persoană privată influențează sau ar putea influenţa
necorespunzător îndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor oficiale.
Participarea la luarea unei decizii este îndeplinită atât atunci când decizia depinde exclusiv de voința oficialului public în cauză, cât și atunci când acțiunea oficialului public respectiv reprezintă doar o verigă din procesul de luare a deciziei. Condiția este îndeplinită și atunci
când oficialul public este parte a unui organism colectiv care decide prin vot (a initiat hotararea Consiliului Local), iar acesta participă la dezbateri și la vot.
2. Existența unui interes personal – acesta poate fi reprezentat de un beneficiu
pe care oficialul public sau o persoană apropiată acestuia îl obține ca urmare a
deciziei luate. Așadar, pentru a se afla într-un conflict de interese, oficialul public
trebuie să ia parte la luarea unei decizii care să îi afecteze un interes personal.

Nu spun ca s-a infaptuit o infractiune intrebam doar daca Legea a fost incalcata tinand cont ca
Art. 301 privind
Conflictul de interese arata ca
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legatura de prietenie intre politist si faptuitor Samulea Samulea Buna seara! Este normal ca in urma unei plangeri penale pentru marturie mincinoasa cel impotriva caruia am facut plangerea sa fie anchetat de catre o ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate, conflict de interese pentru administratorul public, functie contractuala lex69 lex69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti pana la ce grad de rudenie, sau afinitate sunt stabilite incompatibilitatea si conflictul de interese pentru functia in regim ... (vezi toată discuția)
Este acesta un caz de conflict de interese? stelyan 01 stelyan 01 Daca un director al unei institutii publice cum este APIA, aproba , acordarea unei subventii mamei lui ( aproba prin semnatura si parafa dosarul pentru ... (vezi toată discuția)