avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu cu vecinii de gradina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu cu vecinii de gradina

Buna ziua ! As dori sa ma lamuriti in legatura cu o problema .Avem la tara o gradina undeva la cateva sute de metri de casele satului , mostenita de la strabunici. Gradina figureaza in acte ca loc intravilan, dar nu avem nimic construit acolo, o folosim ca si gradina (partial vie, partial arabil, partial livada ). Pe partea de sud-vest exista o alta gradina vecina ,folosita de vecini pana anul trecut tot ca si gradina de legume.Gardul cu vecinii era un gard viu( spun,,era' deoarece acestia -fara voia noastra l-au distrus, sub pretextul ca acest gard viu le tine umbra gradinii lor, lucru ireal de altfel....).Anul trecut acestia au construit in partea de sud a gradinii nostre un adapost mare, inalt si bine intarit pt animale( care acum tine umbra gradinii nostre ....evident ).De curand ne-au instiintat ca doresc sa taie creanga unui mar situat pe partea vestica a gradinii si /sau intregul pom , care-spun ei- tine umbra viitoarei lor livezi pe care doresc sa o planteze peste cateva saptamani in partea vestica a gradinii . Marul se afla pe proprietatea nostra.
Noi nu dorim sa taiem marul si nici macar creaga acestuia ce atarna in gradina vecinilor , intrucat reprezinta o mostenire de ordin moral si mai mult decat atat- acesta inca rodeste bine.
Va rog sa ma lamuriti cum sa ma inteleg cu vecinii si care sunt drepturile mele legale cu acestia. Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ana20162016 , utilizator 13:56, 21 Februarie 2016
1. Comandati si executati cu un expert autorizat Documentatia cadastrala pentru terenul in speta.
2. Inregistrati-o la Cartea Funciara (OJCPI)
3. Executati cu un expert topo-cadastru marcajul cu borne al terenului (granituire) si eventual construiti un gard despartitor
4./ Faceti aplicarea prev. Noului Cod civil si ale Legii pomiculturii nr.348/2003, republicata 2008

Noul Cod civil
Art. 613 - Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Legea nr. 348/2003, a pomiculturii,republicata 2008
Art. 9
(1) Infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni se face in zone consacrate, alegerea speciilor si soiurilor este optiunea libera a oricarui proprietar sau detinator de teren, la recomandarea specialistilor autorizati in acest scop, conform prevederilor legale.
(2) Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi razleti in gradini si curti, precum si in terenurile din extravilan se face respectandu-se distantele fata de limita proprietatii vecinilor, astfel:
a) la 2 m de razor sau gard, pomi cu talie mica;
b) la cel putin 3 m de razor sau gard, pomi cu talie mare
Multumesc frumos !!! Astept si alte parari si ajutor suplimentar !
E necesar sa mergeti cu schita terenurilor la un avocat, sunt multe detalii de fapt care pot face diferenta intre sfaturile ce le puteti primi.
Nu inteleg la ce va este necesara ramura unui copac ce atarna in afara proprietatii dv., deci de care nu beneficiati. Nu stim distanta pana la marginea proprietatii. Nu stim de cand e copacul acolo, cum a construit vecinul, ce avize si autorizatii are, al cui era gardul, cum l-a distrus anume...
In lipsa de detalii, e dificil sa va sfatuim maimult decat cateva idei despre prevederi legale. Ar fi indicat sa contactati un mediator sau un avocat care nu va impinge spre instanta si sa stati la masa cu vecinii, oficial, si sa negociati. Va fi dificil de incheiat un act, insa se poate.
Un raspuns mai concret este greu de dat fara a vedea actele fiecarei parti,incercati o solutionare amiabila,daca nu este posibil contacati un avocat ptr.actiune in justitie, pe forum nu puteti gasi o solutie concreta ci doar indrumari cu caracter general, de altfel, rolul acestui site nu este de a suplini un avocat, notar sau mediator.
Multumesc pt sfaturi !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Buna, as avea situatia urmatoarea: un vecin si-a plantat un nuc ... lucianmija lucianmija Buna, As avea situatia urmatoarea: Un vecin si-a plantat un nuc in gradina lui, la aproximativ 3 metri fata de casa in care locuiesc eu. Ideea e ca nucul ... (vezi toată discuția)
Vecinul taie de la gard pomii vechi de 40 ani? vasilegmx vasilegmx Am un vecin venit Nou prin Concubinaj.Vecina propietara nu a avut probleme cu Pomii care fäceu umbrä än amändouä pärtile mai ales Vara foarte pläcut.De ... (vezi toată discuția)