avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie

Buna seara,
Dorim sa ne casatorim .
Care sunt modalitatile , prin care se poate incheia , legal , aceasta casatorie?
( la notar , la primarie...? ) .
Multe multumiri !
Cel mai recent răspuns: UTILizatorUTIL , utilizator 23:40, 13 Februarie 2016
Mergeti la starea civila. Casatoria acolo se incheie.La notar puteti incheia o conventie matrimoniala inainte de incheierea casatoriei daca vreti sa alegeti alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale (spre informare mai exista doua regimuri matrimoniale in afara de cel al comunitatii: cel al separatiei de bunuri si cel conventional)
Casatoria se poate incheia si in alta localitate decat in cea de domiciliu,daca cei doi parteneri au domicilii diferite ?
Ce acte sunt necesare , pentru incheierea casatoriei ?
se poate incheia la starea civila din localitatea unde unul din cei doi viitori soti au domiciliu sau unde isi vor stabili resedinta.
Art. 279 NCC:
(2) Prin excepţie, căsătoria se poate celebra, cu aprobarea
primarului, de către un ofiţer de stare civilă de la o altă primărie decât cea în
a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii soţi, cu
obligativitatea înştiinţării primăriei de domiciliu sau de reşedinţă a viitorilor
soţi, în vederea publicării.
(in situatia in care nici unul dintre voi nu are domiciliul sau resedinta in locul respectiv)

actele necesare:
cartile de identitate (original+copie), certificatele de nastere (original+copie), cartile de identitate a martorilor (copie), certificate medicale privind starea sanatatii pe care trebuie specificat "se poate casatori", 2 timbre fiscale de 2 lei (le gasesti la posta) si parca trebuie sa platesti o taxa de 100 de lei la primarie.

Cu aceste acte va prezentati la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la primăria competentă pentru a face declaratia de casatorie.

Pont: daca aveti o anumita data in care vreti sa va casatoriti mergeti prima data la primarie si va spun ei cand sa va scoateti certificatele medicale deoarece ele sunt valabile doar 14 zile, si casatoria se poate incheia doar dupa 10 zile de la afisarea declaratiei de casatorie, asa ca aveti doar 4 zile pentru celebrarea casatoriei. Ex. scoti certificatele in data de 1, cand depui si declaratia de casatorie. Casatoria se poate incheia dupa data de 10 si pana in data de 14(cand expira certificatele). Deci intre data 11 si 14.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
UTILizatorUTIL, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie intr-un alt oras decat cel de resedinta nonearfear nonearfear Buna ziua, Atat eu cat si viitorul meu sot ne-am schimbat actele de identitate pe judetul Cluj, insa dorim sa ne casatorim in judetul Mures(in orasul meu ... (vezi toată discuția)
Căsătoria se poate încheia în alta localitate în afara de ... csimion70 csimion70 Căsătoria se poate încheia în alta localitate în afara de cea de domiciliu? (vezi toată discuția)
Buletin - reinnoire / expirare inainte de cununia civila - informatii sorinslavic sorinslavic Buna ziua, As avea o cerere mai speciala. Intreb in numele viitoarei mele sotii. In Iulie avem nunta. In Aprilie ii expira buletinul (deja suntem in ... (vezi toată discuția)