Va redau in continuare un caz concret.Un barbat in varsta de 65 ani are o vechime de12 ani si 23 de zile de cotizare,deci nu are drept la pensie.Omul este si bolnav asa ca nu mai poate munci.As dori sa-mi spuneti ce se intampla cu banii pe care i-a cotizat timp de mai bine de 12ani atat la pensii cat si la sanatate?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
1. Legea nu prevede restituirea contributiilor la pensie pentru cei care nu au stagiul minim de cotizare.
2. In aceste cazuri legea ofera posibilitatea ca o persoana sa platesca din mana contributia la pensie, prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.
3. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 938 lei se va plati 247 lei lunar.
Multumesc pt raspuns,dar nu cred ca la o varsta atat de avansata cineva ar mai putea sa se asigure. Totusi nu cred ca este normal ca cineva sa plateasca niste bani degeaba.Asta nu suna cumva a imbogatire fara drept?
1. Acestea sunt prevederile legale si trebuie sa ne supunem lor fie ca ne sunt sau nu convenabile.
2. De altfel este si foarte greu de inteles de ce un om la varsta de 65 de ani nu a reusit sa cumuleze 15 ani de stagiu de cotizare la pensie.
3. Daca a fost bolnav mai de mult timp mar fi putut sa se pensioneze de invaliditate, indiferent ce stagiu de cotizare avea si acum ar fi ramas cu pensia de invaliditate.
Va spun eu cum.Omul a fost cioban si a lucrat doar vara.Cateodata a avut vechimea trecuta ,altadata nu.Totusi unde sant banii omului?La sanatate inteleg dar la pensie?Sa inteleg ca ar trebui sa=si taie o mana sau un picior pentru a supravietui?
Dosar de pensie
vely37
O cunostinta de 67 de ani,are o contributivitate de 13 ani si 6 luni, desi a lucrat foarte multi ani si ca sezonier(zilier). Pentru a-si completa cei 15 ani ... (vezi toată discuția)