avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata tevilor de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata tevilor de caldura

buna ziua!locuiesc la et.3 intr un bloc cu 10 et.in cele11 apartamente de pe tronsonul meu(pe verticala) doar 1 mai este racordat la termoficare restul avem centrale de ap.pentru luna dec.mi a venit sa platesc tevile(fara spatii comune)pe luna dec.37 lei iar in total cele 11 apart un cost total pe tevi de 258 lei.vecinul meu care este bransat la termoficare are de plata 2,5 lei pentru caldura din ap.cum se face calculul daca vecinul consuma de 2,5 lei iar ceilalti trebuie sa platim pe tevi 258lei?acest vecin locuieste deasupra mea si nu mi asigura confortul termic legal.pe luna ian trebuie sa platesc doar tevile partea mea 60 lei iar el are la individual 16,5 lei.in total pe ian vom plati toti locatarii de pe tronsonul meu doar tevile 460 lei(fara spatii comune).este posibil?pot merge la protectia consumatorului?ce pot face?multumesc!
Cel mai recent răspuns: marinica71 , utilizator 10:45, 18 Februarie 2016
Din factura de caldura pe scara se distribuie, sa zicem 20% tuturor apartamentelor ca fiind parti comune. Ce ramane se repartizeaza strict apartamentelor conectate la Radet.
pentru partile comune platim toti locatarii pt luna dec am platit 3.5 lei iar pt luna ian. 6 lei restul pana la 100 lei pt cele 2 luni sunt tevile.anpc ul se ocupa cu reclamatii de acest gen?
Doamna, sper ca cei bransati la sistemul centralizat nu au repartitoare de costuri. Daca nu, atunci, asa cum v-a sugerat @amvirdan, in AG stabiliti un procent cam cat ar reprezenta consumurile comune. Suma rezultata din calcul va fi repartizata tuturor proprietarilor, proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament.
Din factura se scade suma alocata partilor comune, diferenta se imparte doar proprietarilor bransati la sistem, la fel, proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament ramas bransat.

Daca apartamentelor ramase bransate la sistem li se repartizeaza costurile cu incalzirea prin repartitoare de costuri, se procedeaza aproape la fel cu deosebirea ca firma care va calculeaza si repartizeaza costurile, prin inventarierea intregii instalatii de incalzire determina acel procent despre care am vorbit - al suprafetelor comune incalzite, stabileste suma si face repartizarea la fel, la toate apartamentele, proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament. Diferenta ramasa din facura se imparte doar proprietarilor bransati la sistem, la fel, dar conform indicatiilor repartitoarelor de costuri care sunt montate pe calorifere.

In fine, in ambele cazuri, nu se poate de nicio culoare ca un apartament bransat la sistemul centralizat sa achite costuri cu incalzirea mai mici decat un apartament de aceeasi configuratie (in general se fac comparatii intre apartamente de acelasi fel aflate pe acelasi tronson). Aici intervine acel cost comum care este la fel pentru acelasi fel de apartamente. Daca mai ai si incalzire de la calorifwere, costurile vor fi mai mari - nu mai mici.

Mergeti la sediul as. prop. si sa va explice conducerea asociatiei cum fac impartirea / repartizarea "cadourilor" cu incalzirea.
Va rog sa va uitati pe forum pentru ca mai sunt explicatii foarte bune cu privire la problema ridicata de dvs.
Succes!

Nu cred ca ANPC se ocupa de astfel de reclamatii.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
Adam Grecu, utilizator
Adam Grecu a scris:

.........
In fine, in ambele cazuri, nu se poate de nicio culoare ca un apartament bransat la sistemul centralizat sa achite costuri cu incalzirea mai mici decat un apartament de aceeasi configuratie (in general se fac comparatii intre apartamente de acelasi fel aflate pe acelasi tronson). Aici intervine acel cost comum care este la fel pentru acelasi fel de apartamente. Daca mai ai si incalzire de la calorifwere, costurile vor fi mai mari - nu mai mici.

In cazul repartitoarelor va contrazic.
Daca in luna precedenta a avut consum estimat si in luna curenta se dovedeste ca indexul curent citit este mai mic decat cel estimat, atunci unitatile de index in plus se scad din consumul la tevile verticale, astfel rezultand o suma mai mica decat la un apartament similar, dar cu CT caruia nu i se estimeaza niciodata consumul (la calorifere).

cum sa platim pe tevi 11 apartamente in total 460 lei pt. 16,5 lei consumati de cel bransat la sistemul centralizat?cum se face acest calcul?

Alte discuții în legătură

Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Plata caldura parti comune marinica71 marinica71 am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist ... (vezi toată discuția)