avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua, imi poate spune cineva, cum se calculeaza pensia alimentara, primele intra in calcul? 1/3 pt 2 copii. in cazul in care sunt bolnav, dau pentru medicamente f multi bani lunar, platesc naveta la servici, analize si control la cardiolog din 3 in 3 luni, pot depune dosarul medical in instanta, sau pot face o adresa instantei in care sa relatez situatia. nu vreau ca acum dupa ce am luat prima in decembrie, sa ma trezesc cu o pensie mare, iar din salar sa nu-mi ajunga banii nici sa merg la servici, dupa ce-mi cumpar medicamentele lunar. va multumesc!
la divort, nu am cerut vizite, am crezut ca mi se da oricum. acum la procesul de marire de pensie, am dreptul sa cer vizite?
nu ma intelegeti gresit, platesc pensie de cand am divortat, acum fosta sotie m-a dat la marire de pensie, pt ca am un nou loc de munca de un an. am salariul mai mare decat aveam inainte si mai primesc ocazional si cate o prima :) .
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
marian1268, utilizator
Cel mai recent răspuns: marian1268 , utilizator 09:43, 16 Februarie 2016
Primele fiind venit ocazional, în general nu sunt luate în calculul pensiei de întreținere.
Va fi recalculată după adeverința de salariu depusă la dosar din venitul lunar net permanent.
Dacă salariul va crescut, cu siguranță va creste și pensia pentru copii, la procentul stabilit de lege, dar fără a fi luat€ în calcul veniturile ocazionale cum ar fi primele, diurnele......

NOUL COD CIVIL STABILEȘTE CLAR:
Art. 529 din Noul Cod Civil = Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

SĂ FORMULAȚI ÎNTÂMPINARE PRIN CARE SĂ VĂ APĂRAȚI, și să citați din jurisprudență.
Încontinuare eu vă dau EXEMPLE din jurisprudență, de unde să vă inspirați în susținerea doleanțelor dumneavoastră.

Sentința nr. 170/2015 pronunțată de Judecătoria DROBETA-TURNU SEVERIN la data de 10-03-2015 în dosarul nr. 16096/225/2014

ȘI INDENTIC ÎN:

Sentința nr. 374/2015 pronunțată de Judecătoria DROBETA-TURNU SEVERIN la data de 29-05-2015 în dosarul nr. 15945/225/2014


Articolul 527 alin. 2 C.civ. prevede că la stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea se ține seama de veniturile și bunurile acestuia și de posibilitățile de realizare ale acestora. Astfel, vor fi avute în vedere toate mijloacele materiale ale debitorului, cum ar fi: câștigul din muncă, precum și celelalte câștiguri cu caracter de continuitate, cum ar fi sporul de vechime, indemnizația de conducere dar și ajutorul pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, norma de hrană precum și sumele cuvenite șomerilor, fără a fi luate în calcul veniturile ocazionale, cum ar fi indemnizația de deplasare sau de transfer, alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutorul de maternitate, cel acordat în caz de deces, diurnele precum și orice alte indemnizații cu destinație specială.

Tribunalul TELEORMAN Decizie nr. 535 din data de 19.07.2013.

Pârâtul a reluat argumentele expuse în întâmpinare, iar în plus, pârâtul a arătat că realizează un salariu de bază în sumă de 1138 lei la care se adaugă orele suplimentare efectuate. Totodată, a arătat că venitul din orele suplimentare nu poate fi luat în considerare, deoarece acesta variază de la o lună la alta, nefiind un venit constant.
(.................................)
Referitor la mijloacele pârâtului, față de adeverința emisă de S.C. "KR"; S.A, a dedus veniturile cu caracter întâmplător, respectiv, cele reprezentând sporul pentru orele suplimentare, rezultând un venit net de 1400,40 lei.
(...................................................)
Recursul este însă întemeiat în ce privește al doilea motiv de recurs.
Astfel, la stabilirea cuantumului minorilor obligației de întreținere, potrivit art. 527 alin. (2) Cod Civil, se au în vedere cele cu caracter permanent nu și veniturile întâmplătoare.
Or în mod greșit prima instanță a avut în vedere și veniturile reprezentând diurna încasată de recurentul-pârât în lunile februarie - martie 2013, reprezentând 346 lei, respectiv 678 lei venituri brute.
Înlăturând aceste sume care nu au caracter permanent, rezultă un venit mediu net lunar de 1297 lei , în funcție de care urmează să se stabilească obligațiile de întreținere ale recurentului-pârât.
Ca atare, față de prevederile art. 529 alin. (2), raportat la art. 531 Cod Civil, se va majora pensia de întreținere datorată de recurentul-pârât intimatului-reclamant, de la 151 lei la 220 lei lunar.
În consecință, potrivit art. 312 alin. (1) și (3) raportat la art. 304 pct. 9 Cod Procedură Civilă, recursul a fost admis, sentința recurată fiind modificată în sensul considerentelor de mai sus.

ÎNCONTINUARE AVÂND ÎN VEDERE CĂ SUNTEȚI ȘI BOLNAV, PUTEȚI CITA ÎN ÎNTÂMPINARE URMĂRORUL FRAGMENT DIN

Dreptul Familiei:
"La stabilirea posibilităţilor materiale ale debitorului întreţinerii se ţine seama nu numai de veniturile cu caracter permanent pe care acesta le realizează, ci şi de sarcinile cărora trebuie să le facă faţă, cum ar fi existenţa şi a unei alte obligaţii legale de întreţinere, cheltuieli impuse pentru nevoile personale, cum ar fi cele pentru îngrijirea sănătăţii, costurile gospodăriei, apreciindu-se că nu este posibil a se da satisfacţie unei persoane împovărând peste măsură o altă persoană, periclitând astfel dreptul debitorului de a-şi asigura mijloace necesare unui trai decent" (£. Florian, Dreptul familiei, 2011, p. 325).
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
multumesc mult pentru informatii! sanatate si o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)
Modalitate stabilire pensie de intretinere cipibaba cipibaba Buna ziua intrebarea mea este urmatoarea : - la stabilirea pensiei de intretinere se tine cont si de veniturile cu caracter nepermanent (ore suplimentare, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)