avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... conducere fara permis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

conducere fara permis

Un prieten a condus o masina fara permis si cu numerele provizorii expirate,dar acesta este recidivist,s-a eliberat in 2014 dupa o pedeapsa de 4 ani,din care a executat 3 ani,la ce sa se astepte?
Pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui autovehicul fara a poseda permis, pedeapsa este inchisoare de la 1 la 5 ani, iar pentru savarsirea infractiunii de punere in circulatie a unui vehicul neinmatriculat, pedeapsa este inchisoare de la 1 la 3 ani sau amenda. Prietenului dvs. i se va retine starea de recidiva, iar la stabilirea pedepsei, i se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se va adauga 1/3 din ce-a de-a doua pedeapsa; pedeapsa rezultanta se va contopi cu restul de zile ramas neexecutat din prima pedeapsa, iar ca modalitate de executare se va stabili executarea in regim de detentie.
Pedeapsa rezultată din contopirea celor 2 infractiuni, nu se contopeste, ci se adaugă la restul rămas neexecutat din pedeapsa anterioara.
Depinde de momentul savarsirii infractiunilor.

Daca le-a savarsit in termenul de un an care este termen de supraveghere se va revoca liberarea conditionata si se va retine starea de recidiva postcondamnatorie. In acest ca caz modul de calcul a fost prezentat mai sus( ped cea mai grea aplicata + 1/3 din ce-a de-a doua apoi se aduna la restul ramas neexecutat).

Daca infractiuniile au fost savarsite dupa expirarea termenului de 1 an( de exemplu anul acesta ) nu mai intervine revocarea deoarece pedeapsa este considerata executata insa se va retine un concurs de infractiuni savarsit in stare de recidiva postexecutorie de aceasta data. Ca si mod de calcul, limitele de pedeapsa pentru fiecare din cele doua infractiuni comise se vor majora cu 1/2 dupa care se vor contopi.
Corect ce ati subliniat, depinde de momentul savarsirii infractiunilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal 2014 alinamihaipaula alinamihaipaula la intearea in vigoare a noului cod penal la 1 februari 2014 cad scorurile de contopire a pedepselor? (vezi toată discuția)
Rezultatul contopirii executare mezgageza mezgageza daca instanta descopera ca am mai multe pedepse cu suspendare contopeste din oficiu? voi fi citat sau intr o zi aflu ca am o pedeapsa cu executare si au emis ... (vezi toată discuția)
Fapta recidivist Ionuttt93 Ionuttt93 Buna ziua, daca am fost liberat condiționat cu un rest de pedeapsa de 8 luni pana la pedeapsa finala si comit o noua fapta dupa acele 8 luni mi se da si ... (vezi toată discuția)