avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Confiscare arme in caz de suicid
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Confiscare arme in caz de suicid

Buna seara,

In urma unei sinucideri/ accident (nu se stie clar dar se stie ca nu este omor), se pretinde confiscarea armei cu pricina de catre procuror.

Nicaieri nu am vazut vreo astfel de masura, dar fiind ca fapta nu este reglementata de catre codul penal.

Multumesc pentru idei/ avize.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
rpi, utilizator
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 15:12, 17 Februarie 2016
@ rpi
Arma, asa cum vi s-a spus, este proba la dosar. Organul de Poiltie trebuia atunci, pe loc sa ridice arma. Oricum, sunteti obligat sa o depuneti, in baza unui proce verbal. ( pentru a nu veni in conflict cu legea ),
1.- Daca arma va apartine...mare bai !!!
2.- Daca arma nu va apartine, conf. regimului de arme si munitii, nu aveti dreptul sa detineti munitie si armament.
Abia dupa terminarea anchetei, a procesului, se va hotara ce si cum este cu arma.
In cel mai fericit caz, sa nu fiti proprietarul.
Devenind mostenitor, dupa succesiune, veti deveni proprietarul ei.Si nici atunci nu o veti primi decat daca sunteti posesor de permis port-arma( va fi inscrisa in permis) si aveti calitatea de vanator( numai daca este arma de vanatoare). Daca nu aveti permis, arma va fi pusa in vanzare intr-un magazin specializat, dvs. primind c/v armei, dupa ce aceasta a fost vanduta.
In afara de ce a adaugat @petricadracea, se impun precizarile:

Am intrebat mai sus care-i infractiunea savarsita si nu mi s-a raspuns decat "infractiune fiind vorba de accident/ sinucidere". Trebuie sa stim exact care-i infractiunea in cauza respectiva, cine-i suspect, inculpat, este, nu este, a cui este arma, etc. Caci, de exemplu, daca este vorba de ucidere din culpa, atunci proprietarul armei raspunde, iar cu privire la arma, da, se poate dispune masura de siguranta a confiscarii speciale, conform cp.

@rpi, stiu ca dvs. stiti la ce va referiti, insa noi nu putem da raspunsuri pe baza unor expuneri incomplete. Ok?
@trandafir2
Bine punctat:
-accident sau sinucidere;
-a cui este arma ?
1. Una este ca sinucigasul sa foloseasca arma din dotare; 2. Alta este sa foloseasca o arma straina. Proprietarul este penal.
3. Daca a fost un accident, tragatorul este penal.
Oricum, in toate cele trei cazuri, arma trebuia ridicata imediat de organul de Politie.
Daca Politia si-ar fi facut datoria, nu mai aveam subiectul in topic.
Va multumesc tuturor pentru interes si timpul acordat.

Repet si precisez : caz nesolutionat inca, fiind vorba de un suicid, neprevazut in modul penal, ancheta se indreapta catre omor. Asta am inteles. Arma a fost preluata de organele de politie in acea zi, este acolo de aproape 2 ani ca si restul armelor si a ceea ce au considerat ei necesar sa i a din casa. Nu comentam ca nu s-a eliberat copie PV etc. Comentam ca telefonic procurorul sustine ca arma in cauza va fi oricum confiscata dupa solutionare, ca proba la dosar. Ori, suicidul este un act unilateral, armele au fost detinute legat deci ar trebui prin armurier sa ii fie returnate mostenitorului. Nu am gasit nici o lege si nici nu consider logic ca sa fie oprita, dat fiind ca nu este infractiune. Suicidul nu se incadreza la infractiuni.
Persoana care s-a sinucis era proprietar legal ar armei
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2016
rpi, utilizator
Confiscarea speciala se va dispune numai prin hotarare judecatoreasca (definitiva), daca nu exista infractiune, nu se va dispune masura confiscarii. Punct. Procurorul nu se poate antepronunta, confiscarea speciala este o sanctiune penala, si pana nu se da o solutie definitiva in cauza, nu avem ce discuta. Cam atat, deocamdata.

Alte discuții în legătură

Arma detinuta ilegal cesna1001 cesna1001 buna, am absolvit in luna noiembrie examenul de vanator si certificatul de instruire pe linie de arme si munitii, valabil pentru legea nr.295\2004. In luna ... (vezi toată discuția)
Pistol gaze bulgaria tzutzupimp tzutzupimp Va rog sa ma ajutati. Pe la sfarsitul anului 2007 am cumparat din bulgaria un pistol nonletal cu gaze pentru care nu aveam autorizatie si nu l-am declarat. ... (vezi toată discuția)
Confiscare speciala ovidiu6 ovidiu6 daca sa dat solutie la un caz de suspiciune de branconaj- neinceperea urmaririi penale este valabila confiscarea speciala a armelor(sa facut si expertiza ... (vezi toată discuția)