avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim brut pe economie la firmele particulare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim brut pe economie la firmele particulare

as dori sa stiu daca si firmele particulare sunt obligate sa mareasca salariul minim brut pe economie din 2015, cel de 1050 lei.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 22 Februarie 2016
1. HG 1091/2014 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
Art.1
...
(2) Incepand cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.

Art. 3
(1) Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 si 2 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei
.
(2) Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (1) se fac de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.
...

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3.In speta, orice angajator privat sau bugetar nu pot stabili pentru angajatii lor salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara.
Din Codul muncii:

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
...

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate ore minim (lunar) trebuie sa fie angajat un contabil intr-un srl de apartament? Nicu2015 Nicu2015 Buna ziua. Cate ore minim (lunar) trebuie sa fie angajat un contabil intr-un srl (de apartament) ca totul sa fie legal? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Ore lucrate BarbuViorica BarbuViorica Sotul lucreaza la o firma de paza si depaseste numarul de 168 ore/luna,lucreaza pana la 230ore/luna ,nu este platit cu salariul minim pe economie,este platit ... (vezi toată discuția)
Marire salariu minim pe economie ContSters31759 ContSters31759 Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca s-a emis vreun act legal de marire a salariului minim pe economie? (vezi toată discuția)