avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Materiale de securitate in munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Materiale de securitate in munca

Buna ziua. Angajatorul refuza sa imi elibere cate o copie dupa materiale de prezentare ale securitatii in munca, necesare pentru a dovedii intr-o chestiune de serviciu. Sunt obligat sa particip la sedintele de securitate in munca, dar mi se refuza eliberarea de copii la fiecare prezentare cu angajatii. Cum pot obligat angajatorul sa imi elibere documentele de mai sus? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carlo , utilizator 22:09, 26 Februarie 2016
Angajatorul are obligatia sa puna la dispozitia lucratrorilor materialele de instruire sub forma scrisa/ audio/ video, etc. numai pentru instruirea acestora, la locul de munca, la instruirea periodica, la instruirea periodica suplimentara, la instruirea introductiv generala.
Angajatorul nu are obligatia sa dea fiecarui lucrator un expl. dupa materialul de instruire.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
g) să ia măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor, cum ar fi afişe, pliante, filme şi diafilme cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă;
h) să asigure informarea fiecărei persoane, anterior angajării în muncă, asupra riscurilor la care aceasta este expusă la locul de muncă, precum şi asupra măsurilor de prevenire şi de protecţie necesare;
Copii xerox si chiar originalele dupa materialele de instruire utilizate pot fi solicitate in scris angajatorilor de catre instante de judecata sau institutii de control, abilitate, ale statului (ITM, DSP, ATMediu, pompieri, etc.).
Adica ca sa dovedesc ceva ce SSM a zis si nu mi se da, angajatorul nu este obligat sa imi dea proba care dovedeste ca au agresit. De, legi romanesti. Multumesc pentru raspuns dl.gigipopa.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
Carlo, utilizator
Ca sa dovediti ceva, trebuie sa existe o sesizare oficiala din partea dvs.catre o institutie abilitata a statului sau catre instanta de judecata.
Angajatorul are obligatia sa dea materialul pe care dvs. il invocati ca proba in fata instantei sau a institutiilor statului, daca acestea formuleaza o cerere oficiala in acest sens catre firma respectiva.
Aveti dreptate. Multumesc dl.gigipopa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografiere personal pentru incalcarea legislatiei de ssm ContSters81656 ContSters81656 Intrebarea mea se refera la urmatoarea problema: Pot fotografia personalul pe platforma de lucru a unei firme in momentul cand incalca Legislatia de ... (vezi toată discuția)
Em - mesaje afisate instructiuni de securitate a muncii mihavslelectro mihavslelectro Unde gasesc acest context in legislatia SSM? la fiecare loc de munca vor fi afisate la loc vizibil instructiunile de lucru si de protectie a muncii pentru ... (vezi toată discuția)
Clauze ssm în ccm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Vă rog să mă ajutați în clarificări privind clauzele SSM din Contractul colectiv de Muncă. Există careva specificații legale prin care ... (vezi toată discuția)