avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea salariului fara a fi anuntat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea salariului fara a fi anuntat

Buna ziua,
Am si eu o problema si anume: acum cateva zile am luat salariul inaintea la ceilalti colegi (oricum cu o intarzaiere de 3 zile de la data de salarizare) si astazi cand am ajuns la munca am aflat ca seful a micsorat salariile la toata lumea. Problema e ca eu acum am ramas sa restitui baniidin salariu pentru ca am salariul mai mic cu 150 RON. Intrebarea este: Are voie angajatorul sa reduca salariile fara sa ma anunte sau sa imi dea un motiv? Ma gandesc ca poate sa spuna ca pe motiv disciplinar (cu toate ca am indeplinit toate sarcinile care mi le-a cerut) ... dar totusi nu era normal sa fiu informat si eu? Specifica faptul ca inca nu am semnat pe statul de plata ridicarea salariului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 24 Februarie 2016
1. Din Codul muncii:

Art. 17
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.

(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

(6) La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de terti, conform propriei optiuni, cu respectarea prevederilor alin. (7).
...

Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
...


2. - Asadar pentru modificarea salariului trebuia sa se incheie un act aditional la contractul individual de munca (CIM).
- In prima faza faceti o sesizare la ITM.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Decizia unilaterala de modificare a salariului o puteti ataca la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca, in termen de 45 de zile de la data laacre ati luat cunostinta de aceasta.
este valabil si pentru contractul colectiv de munca?
In ce sens, dati-ne mai multe detalii ?

Eu inteleg ca in baza c.c.m. vi s-a diminuat salariul?
Societatea la care lucrez a intrat intr-o perioada grea dpdv financiar si s-a hotarat in sedinta de Consiliu de Administratie acordarea salariilor in procent de 85% fara incheierea unui act aditional. Eu in urma cu 4 luni am informat conducerea de faptul ca sunt insarcinata si acum, dupa 2 luni de salariu 85% mi-am rugat seful ca macar pe urmatoarele 2 luni sa imi treaca 100% "in hartii" dar in mana sa iau 85%, toate astea pentru a putea beneficia de pragul maxim al indemnizatiei de crestere copil petru 2 ani (1200 lei). Raspunsul acestuia a fost negativ, spunandu-mi ca atata timp cat toata lumea primeste 85%, la fel voi primi si eu. 15% nu reprezinta mult dar imi trage in jos indemnizatia pe urmatorii 2 ani cu 180 de lei pe luna...... Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Salariu modificat la revenirea din ccc Lotus_7 Lotus_7 buna ziua, inainte de a intra in concediul ptr cresterea si ingrijirea copilului am fost incadrata cu un anumit salariu pe cartea de munca; am revenit, am ... (vezi toată discuția)
Contract determinat pe 3 luni se poate prelungi prin act aditional claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Am un contract determinat pe 3 luni iar de la resurse umane mi-au spus ca imi vor prelungi contractul care imi expira prin act aditional Este valabil prin act ... (vezi toată discuția)
Acte puse in fata la semnat angajatlastat angajatlastat Art. 17. [informarea cu privire la clauzele contractului de munca] (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are ... (vezi toată discuția)