am primit o propunere de angajare prin contract ca PFA , adica eu trebuie sa-mi fac un PFA si apoi sa inchei un contract cu un SRL (pentru a vinde aparatura si materiale dentare) urmand ca la sfarsitul lunii sa emit o factura prin care ei estfel sa ma plateasca. Sa zicem ca eu emit o factura de 2000 lei cu tot cu tva . spuneti-mi eu cat castig net am scazand impozite si taxele obligatorii .calculul pentru CASS, CAS, il fac la suma de 2000 sau la 2000 - TVA. la fel si impozitul il calculez la 2000 - CASS - CAS sau il calculez la 2000 - TVA - CASS - CAS . Exista vreo diferenta intre PFA si I I in ce priveste calculul de mai sus. Ma puteti sfatui cum e mai bine PFA sau I I . La I I am inteles ca e mai avantajos in perspectiva viitorului ca poti sa mai faci si angajari .
1) de ce cu TVA? inregistrati-va neplatitoare de TVA daca considerat ca facturati < 35000 de euro / an.
2) Impozitul se calculeaza la valoarea veniturilor (fara tva) - cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri.
3) sanatate nu calculati daca aveti un loc de munca cu norma intreaga , pentru ca puteti face dovada asigurarii in sistemul public.
4) II va permite pana la 5 salariati pe cand la PFA e mai dificil cu angajatii.
daca eu nu sunt platitor de TVA si el este platitor de TVA lui ii convine ca am inteles ca ei nu poate sa scada tva sau ... nu stiu ce problema ar fi cu TVA.
Buna ziua,
am si eu o intrebare in legatura cu un contract de prestari servicii pe care l-am incheiat eu, ca si pfa cu o alta firma....
plata se va face prin cont bancar, asa ca va trebui sa deschid un cont separat pe pfa, sau pot incasa banii in contul personal pe care il am deja deschis?
Intr-adevar, daca firma careia urmeaza sa-i vindeti aparatura si materialele dentare este platitoare de TVA, va dori ca si dvs. sa-i facturati cu TVA, pentru a avea drept de deducere. In acest caz, o sa va inregistrati ca platitor de TVA de la infiintare. Oricum si dvs. veti deduce TVA aferenta achizitiilor.
In ceea ce privesc contributiile la sanatate, se calculeaza la valoarea neta a venitului. Adica din valoarea fara TVA se scad toate cheltuielile aferente veniturilor(tot valoarea fara TVA) si rezultatul se impoziteaza cu procentul aferent acestei contributii.
Ca PFA veti declara un venit net estimativ, acesta este baza de impozitare pentru impozitul de 16%. In acest calcul, in valoarea cheltuielilor se include si cota pentru sanatate.
Pentru CAS si SOMAJ, participarea este optionala, nu obligatorie. Puteti opta pentru un fond de pensie privata, care este deductibil in limita prevazuta de CF.
Alte discuții în legătură
Cetatean ue pfa
Ildish
Daca un cetatean UE (din Ungaria), pensionar in UE, infiinteaza un PFA sau II in Romania, va plati pe langa 16% impozit si CAS pentru toata suma neta incasata? ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa
Ruuxi
Buna ziua, as vrea sa imi infiintez PFA, insa inainte de pasi si acte as vrea sa stiu ce implica, de exemplu ca PFA cum imi iau concediu de odihna si daca ... (vezi toată discuția)