avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Infiintare PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Infiintare PFA

Buna ziua, as vrea sa imi infiintez PFA, insa inainte de pasi si acte as vrea sa stiu ce implica, de exemplu ca PFA cum imi iau concediu de odihna si daca este platit de cineva. Daca am nevoie de concediu medical, este platit? Daca vreau sa fac un copil dupa o perioada, voi beneficia de indemnizatie?
Despre actele necesare am mai citit... dupa ce infiintez PFA unde trebuie sa o inregistrez? Cum emit facturi? Cumpar eu facturier sau un soft? Ce fac cu facturile? Le depun undeva? Le verifica cineva? Alte documente mai trebuie sa completez? Ce inseamna deducerea anumitor cheltuieli?
Am citit ca trebuie depusa o declaratie estimativa de venituri la inceputul anului dar apoi la final trebuie sa rectific declaratia cu exact cat am facturat? Procentele de CAS, CASS si impozit de plata se calculeaza la sumele incasate sau se raporteaza la salariul minim pe economie?
Daca imi aleg ca domeniu de activitate consultanta in IT, voi fi scutita de impozitul pe venit? Multumesc
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:28, 5 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pfa-ul presteaza servicii catre diferiti beneficiari iar programul de munca este negociat si stabilit in fiecare caz in parte si trecut in contractul de prestari servicii semnat de catre cele doua parti. Nu se discuta de concedii ca la un contrat de munca la care se aplica codul muncii.
Pentru partea de concedii medicale si indemnizatii, trebuie sa incheiati separat contractul de asigurare pentru concedii și indemnzații de asigurări sociale de sănătate si sa platiti 1%. la casa de sanatate care este diferita de contributia la sanatate cass de 10%.
Pentru asta va rog sa cititi si la adresa [ link extern ]
Va inregistrati initial la registrul comertului ca pfa ar apoi, in maxim 30 de zile de la primirea actelor de la ei, veti depune la finante declaratia unica pentru 2019 numai prin internet folosind contul personal deschis cu nume si cnp pe spatiul privat virtual, in care veti trece valorile estimate a le realiza in 2019 la venituri si la cheluieli deductibile. In functie de acestea veti plati impozitul pe venit 10% aplicat la venitul anual net adica venit anual brut - cheltuieli anuale deductibile. Separat veti plati obligatoriu contributii sociale cass 10% si cas 25% doar daca venitul anual net descris mai sus este peste valoarea plafonului a 12 salarii minime brute pe economie.
Daca activitatea pfa este de prestari servicii, incheiati la inceput contract de prestari servicii cu fiecare beneficiar. Apoi la finalizarea activiatii sau daca activitatea e repetitiva si lunar hotarati sa incheiati facturi si sa faceti plati intermediare, semnati cu beneficiarul un raport de activitate final sau raport intermediar si in baza lui completati factura. Un exemplar dati benficiarului in baza caruia el va face plata in contul bancar al pfa sau in numerar si altul ramane la dumnavoastra la dosarul cu actele contabile lunare ale pfa. Puteti sa va achizitioati carnet facturier gata tiparit si sa-l completati dumneavoastra de mana cu pixul sau sa va achizitionati un program informatic dar cu licenta. Va va trebui pentru pfa si registrul jurnal de incasari si plati n care treceti zilnic incasai le si platile pe baza documentelor doveditoare (extras de cont, chitanta, bon fiscal) si registrul inventar.
Daca trebuie sa platiti cass si cas, procentele se aplica la plafon, adica la salariul minim. Nu aveti reduceri la impozit pentru it.
Am o intrebare, poate ma poate ajuta cineva. Am inregistrat un PFA acum 3 saptamani. Nu stiu exact daca doar trebuie sa depun declaratia unica acum sau trebuie mai intai sa depun declaratia 070 de luare in evidenta fiscala la ANAF-ul de care tine sediul. Am inteles ca nu trebuie neaparat depusa 070 dar nu as vrea sa ma trezesc cu vreo amenda.

Multumesc
Cel mai bine mai intai mergeti la ei sa intrebati daca se depune declaratia 070 de luare in evidenta fiscala la ANAF pentru a fi linistit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt obligațiile fiscale ale unei pfa dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii? Aliona M. Aliona M. Bună ziua, Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă ... (vezi toată discuția)
Pfa - ce trebuie sa stiu? SANTIER SANTIER Buna ziua! Va adresez o serie de intrebari legate de PFA, intrucat este prima data cand ma confrunt cu acest aspect. 1. Contributiile se platesc fie la ... (vezi toată discuția)
Pfa Anastasia Lazariuc Anastasia Lazariuc Ce obligatii / beneficii am ca PFA? Eventual caut avocat specializat. Multumesc. (vezi toată discuția)