avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recunoasterea copilului din afara casatoriei, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recunoasterea copilului din afara casatoriei, nerecunoscut de tatal biologic

Buna ziua,
Recunoasterea copilului din afara castoriei, nerecunoscut de tatal biologic (pe certificatul de nastere are liniuta la rubrica "tatal"), se poate face de catre sotul mamei prin declaratie la starea civila sau prin actiune de adoptie?
Din cate am inteles, recunoasterea pe cale administrativa nu este tocmai legala si poate fi contestata de tatal biologic.
Dar in cazul adoptiei, care se face la instanta doar mama trebuie sa isi dea acordul? In baza caror dispozitii legale, articole din Codul Civil se poate intemeia actiunea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:09, 24 Februarie 2016
Da, nu e in regula sa il recunoasca daca nu e al lui. Daca il recunoaste, oricare persoana interesata poate contesta recunoasterea daca nu corespunde adevarului.
Pt ca sotul dvs sa il adopte trebuie ca acesta sa il fi crescut de minim 5 ani.
Legea adoptiilor 273/2004

Art. 6
(1) Doua persoane nu pot adopta impreuna, nici simultan si nici succesiv, cu exceptia cazului in care sunt sot si sotie.
(2) Cu toate acestea, o noua adoptie poate fi incuviintata atunci cand:

c) copilul adoptat are un singur parinte, necasatorit, iar acesta se afla intr-o relatie stabila si convietuieste cu o persoana de sex opus, necasatorita, care nu este ruda cu acesta pana la gradul al patrulea, si declara prin act autentic notarial ca noul adoptator a participat direct si nemijlocit la cresterea si ingrijirea copilului pentru o perioada neintrerupta de cel putin 5 ani.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) lit. c), dispozitiile legale privitoare la adoptia copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv, precum si cele privitoare la nume, domiciliu, drepturile si obligatiile dintre parinti si copii, exercitarea autoritatii parintesti, drepturile succesorale, actele de identitate aplicabile pentru copilul nascut in afara casatoriei cu filiata stabilita fata de ambii parinti se aplica in mod corespunzator.
(4) Ori de cate ori prin prezenta lege sau prin alte dispozitii legale se face trimitere la situatia copilului adoptat de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv, trimiterea se considera a fi facuta si la situatia prevazuta la alin. (2) lit. c).
(5) Conditia vizand existenta relatiei stabile si a convietuirii se verifica de catre instanta judecatoreasca investita cu judecarea cererii privind incuviintarea adoptiei si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.


Art. 47
Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.

Art. 48
(1) Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de catre adoptator sau familia adoptatoare, in situatia adoptiei persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu, si, in cazul adoptiei copilului, de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv. In toate celelalte cazuri cererea de incuviintare a adoptiei va fi introdusa fie de catre adoptator sau familia adoptatoare, fie de catre directia de la domiciliul acestora la sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, la implinirea termenelor prevazute pentru adoptia copilului aflat in una din situatiile prevazute la art. 42 alin. (1) lit. c) si d).
(2) Cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de urmatoarele acte:
a) certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata;
b) certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;

e) certificatele de nastere ale adoptaotrului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;
f) certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;
g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz, al fiecarui membru al familiei adoptatoare;
h) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;

j) raportul de consiliere si informare a parintilor firesti in cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc;

l) declaratia notariala pe propria raspundere, prevazuta la art. 6 alin. (2) lit. c).

Art. 49
(1) Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei se face cu citarea directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, a directiei care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne si a persoanei ori familiei adoptatoare.
(2) Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu se face cu citarea adoptatorului sau familiei adoptatoare si a adoptatului, iar judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv se face cu citarea adoptatorului si a parintilor firesti ai adoptatului.
(3) Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza persoana sau familia adoptatoare va avea obligatia de a depune rapoartele finale prevazute la art. 44 alin. (2) sau, dupa caz, art. 44 alin. (3), pana cel mai tarziu cu 5 zile inaintea termenului la care a fost citata pentru judecarea cauzei, precum si, dupa caz, de a da instantei judecatoresti orice relatii necesare pentru solutionarea cererii de incuviintare a adoptie
Art. 51
(1) Instanta judecatoreasca va admite cererea de incuviintare a adoptiei numai daca, pe baza probelor administrate, si-a format convingerea ca adoptia este in interesul superior al copilului.
(2) In termen de 5 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat adoptia, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului va instiinta, in scris, parintii firesti despre aceasta, precum si autoritatile romane competente sa elibereze documentele de identitate sau de calatorie pentru adoptat.

din noul cod civil


Notiune Art. 451
Adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului.

Principiile adoptiei Art. 452
Adoptia este supusa cumulativ urmatoarelor principii:
a) interesul superior al copilului;
b) necesitatea de a asigura cresterea si educarea copilului intr-un mediu familial;
c) continuitatea cresterii si educarii copilului, tinandu-se seama de originea sa etnica, lingvistica, religioasa si culturala;
d) celeritatea in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei.


Procedura adoptiei Art. 454
(1) Adoptia se incuviinteaza de catre instanta de tutela, daca este in interesul superior al copilului si sunt indeplinite toate celelalte conditii prevazute de lege.
(2) Procedura adoptiei este reglementata prin lege speciala.

Sectiunea 2 - Conditiile de fond ale adoptiei


§1. Persoanele care pot fi adoptate

Varsta adoptatului Art. 455
(1) Copilul poate fi adoptat pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu.
(2) Cu toate acestea, poate fi adoptata, in conditiile legii, si persoana care a dobandit capacitate deplina de exercitiu, daca a fost crescuta in timpul minoritatii de catre cel care doreste sa o adopte.



§2. Persoanele care pot adopta

Capacitatea si starea de sanatate Art. 459
Persoanele care nu au capacitate deplina de exercitiu, precum si persoanele cu boli psihice si handicap mintal nu pot adopta.

Diferenta de varsta Art. 460
(1) Adoptatorul trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat adoptatul.
(2) Pentru motive temeinice, instanta de tutela poate incuviinta adoptia chiar daca diferenta de varsta dintre adoptat si adoptator este mai mica decat 18 ani, dar nu mai putin de 16 ani.

Conditiile morale si materiale Art. 461
(1) Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantiile morale si conditiile materiale necesare cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase a copilului.
(2) Indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) se atesta de catre autoritatile competente, potrivit legii speciale.


§3. Consimtamantul la adoptie

Persoanele care consimt la adoptie Art. 463
(1) Pentru incheierea unei adoptii este necesar consimtamantul urmatoarelor persoane:
a) parintii firesti ori, dupa caz, tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati morti sau disparuti ori pusi sub interdictie, in conditiile legii;
b) adoptatul care a implinit 10 ani;

(2) Nu este valabil consimtamantul dat in considerarea promisiunii sau obtinerii efective a unor foloase, indiferent de natura acestora.



Conditiile exprimarii consimtamantului Art. 468
Conditiile in care isi exprima consimtamantul persoanele chemate sa consimta la adoptie sunt reglementate prin lege speciala.

Sectiunea 3 - Efectele adoptiei


Data adoptiei Art. 469
Adoptia produce efecte de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care a fost incuviintata.

Efectele asupra rudeniei Art. 470
(1) Prin adoptie se stabilesc filiatia dintre adoptat si cel care adopta, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului.


sotul dvs isi va intemeia cererea pe art 451; 452; 454, actele necesare vi le-am pus mai sus, luati legatura intai cu directia- directie – directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, institutie publica, cu personalitate juridica, infiintata in subordinea consiliilor judetene, respectiv consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in conditiile legii.

Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptia unui copil de catre partenerul de viata dodo53 dodo53 Buna seara, As dori sa stiu daca copilul meu (care este adoptat de mine ) poate fi adoptat de partenerul meu de viata cu care suntem impreuna de mai mult de ... (vezi toată discuția)
Adoptie tanar 23 ani AlinaDumitrache AlinaDumitrache Am un baiat de 23 ani dintr-o casatorie anterioara pe care actualul meu sot vrea sa il adopte. Ne-am casatorit anul acesta, dar am trait in concubinaj de 12 ... (vezi toată discuția)
Adoptia copilului sotului Universul_tau Universul_tau Buna seara! Imi puteti spune, va rog, daca o persoana poate adopta copilul sotului sau? Care este procedura? Care este temeiul juridic al acestei actiuni. ... (vezi toată discuția)