avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Inlocuire consilier local demisionar
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Inlocuire consilier local demisionar

Buna ziua!
Care este Legea care reglementeaza inlocuirea unui consilier local care a demisionat din formatiunea politica pe care a reprezentat-o si ce proceduri trebuie indeplinite de formatiunea politica pentru a completa locul vacant ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 16:52, 27 Februarie 2016
In termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau judeţean înainte de expirarea duratei normale a acestuia şi declară vacant locul consilierului local sau judeţean.

Vedeti si:
www.avocatnet.ro/content/for...
@freeelis: atentie, vorbim de un consilier local demisonar, nu de unul caruia i s-a retras sprijinul politic de catre partidul pe listele caruia a fost ales.

On topic: inlocuirea unui consilier local demisionar se face in baza legii 393/2004 - Statutul alesilor locali, coroborat cu prevederile legii 115/2015 privind organizarea alegerilor locale.
Conform art. 12 din legea 393/2004, in prima sedinta ordinara a consiliului local respectiv, de dupa inregistrarea demisiei consilierilului in cauza, consiliul local adopta, la propunerea primarului si in baza unui referat justificativ semnat de primarul si secretarul localitatii respective, o hotarare prin care ia act de incetarea inainte de termen a mandatului consilierului local respectiv si constata vacant locul ocupat de acesta.
Conform art. 11 alin. 33 din legea 115/2015:
(33) Candidatii inscrisi in liste, care nu au fost alesi, sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste daca, pana la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din partea carora au candidat supleantii confirma in scris, sub semnatura conducerilor judetene ale partidelor politice sau ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, ca supleantii fac parte din partidul politic respectiv sau din organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Deci, partidului al carui consilier a demisionat si i-a incetat mandatul i se va comunica hotararea adoptata de consiliul local dupa procedura de mai sus si i se va solicita sa confirme daca urmatorul supleant inscris in liste mai are calitatea de membru al respectivului partid politic. Daca da, se initiaza un proiect de hotarare privind validarea mandatului noului consilier local, care va ocupa locul ramas vacant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un consilier local ales pe lista unui partid politic poate demisiona fara sa riste sa piarda sprijinul acelui partid? mondanicolaetoma mondanicolaetoma un consilier local ales pe lista unui partid politic , poate demisiona din acel partid si sa ramana independent s-au risca sa-i fie retras sprijinul si ... (vezi toată discuția)
Incetarea calitatii de consilier local popflorincozmin popflorincozmin Buna ziua As dori sa stiu care este procedura de urmat si legislatia in vigoare care trebuie urmata in cazul in care se doreste revocarea calitatii de ... (vezi toată discuția)
Retragerea sprijinului politic Gabriel78 Gabriel78 Fac parte din partidul PXX si sunt consilier local. La urmatoarea sedinta de consiliu apare pe ordinea de zi un proiect prin care Consiliul Local este informat ... (vezi toată discuția)