avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Ajutoarele academice - legale sau nu?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Ajutoarele academice - legale sau nu?

Bună seara,

Trebuie să recunosc că am des nevoie de ajutorul domniilor voastre pentru că mă confrunt cu multe probleme ce chiar îmi depăşesc pregătirea. Acum fiind extrem de intrigată de problema menţionată în titlul topic-ului îmi permit să vă cer ajutorul, dar am să fiu foarte la subiect cât să nu vă irosesc timpul inutil.
1.Materialele oferite de site-uri precum: regielive, referate ro sau gradou, sunt legal considerate ajutoare academice?
2.După ce achit şi descarc un material de pe aceste site-uri am dreptul să îmi fac referatul după acel material? (nu mă refer să prezint referatul ca fiind întocmit de mine, ci să folosesc porţiuni sau idei din material).
3.Până la urmă care site este în ilegalitate lucraridelicenta ro ce susţin că nu oferă materiale deja redactate (pentru că e ilegal) ci doar elaborează lucrări la comandă şi emit factură sau regielive.ro ce oferă materialele deja redactate?
La ce site aş putea apela fără să se considere că solicit ajutor academic, ceea ce din câte ştiu este ilegal?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.

Numai bine!
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 17:17, 28 Februarie 2016
Plagiatul este considerat in tarile civilizate drept pacat de moarte in invatamantul universitar. Nu este plagiat citarea corecta a altor materiale, cu punerea ghilimelelor, mentionarea autorului, titlului lucrarii, anul aparitiei, numarul paginii, etc.

Studentul poate fi indrumat de altii mai competenti, dar trebuie sa i se puna note pe munca proprie, nu pe munca altuia.

Nu aveti nicio garantie ca websiteurile respective va scriu o lucrare la comanda si nu iau una din baza de date la care pun alt nume si alta facultate.

In dubiu, folositi scanere de plagiate, va pot ajuta la mentionarea corecta a surselor.

Din punct de vedere legal, nu stiu daca asemenea ajutor este interzis expres sau este doar o violare a codului etic al universitatii la care sunteti inscrisa. Anumite fapte pot conduce la interdictii sau exmatriculare chiar daca nu sunt prevazute drept contraventii sau infractiuni.
Bună ziua,

În primul rând vă mulţumesc frumos pentru răspuns.
Din câte ştiu plagiatul este încadrat în Legea 8/1996, privind protecția drepturilor de autor, iar cel ce solicită un astfel de material răspunde penal, conform articolului 141 din Legea nr.8/1996.
Problema mea este că s-a schimbat Codul Penal parcă în 2015 şi chiar nu mai ştiu noile prevederi.
Îmi place să învăţ şi nu ştiu unde sau ce voi ajunge peste 10 ani, nu aş vrea să fiu vulnerabilă din cauza unei prostii de genul acesta şi să mă trezesc peste 10 ani cu mascaţii la uşă doar pentru că cineva vrea să îmi facă rău şi a găsit această eventuală abatere, deci vreau să ştiu sigur ce nu am voie să fac.
1.Există o prevedere legală ce să interzică, comercializarea de materiale deja redactate (precum susţin cei de pe lucraridelicenta ro)? Am remarcat că majoritatea site-urilor ce oferă lucrări şi referate deja redacate sunt societăţi comerciale, deci dacă e ilegal, cum funcţionează acestea? Pe ce bază legală?
2.Am dreptul legal de a cere doar un material la comandă?
Vă rog frumos să mă ajutaţi, căci chiar nu ştiu la cine să apelez.
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.

PS: Problema este că la master primesc sarcină cam săptămânal să întocmesc un nou referat chiar pe teme ce nu au fost abordate în România şi nu găsesc la bibliotecă sau în librărie materialele necesare, deci am nevoie de sprijin, dar nu vreau să îmi compromit viitorul pentru nişte referate.
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
Giorigiana, utilizator
He, he, am constatat mai de mult ca lucrarea mea de licenta este vanduta pe anumite websiteuri de licente. Eu unul nu le-am acordat permisiunea de a face asta, dar e adevarat ca publicasem lucrarea pe websiteul Facultatii de Filosofie. Acum lucrarea e disponibila gratuit pe websiteul meu.

Drepturile de autor se refera la bucati de text sau imagini, daca schimbati topica si termenii nu mai e infractiune, e doar incalcarea eticii universitare. In general plagiatul de idei (nu de bucati de text) nu face obiectul legii drepturilor de autor.

Inca o data, chiar daca e legal, nu inseamna ca e si permis de catre universitate. La un moment dat profesorii se pot prinde ca primesc ani la rand acelasi material de la diferiti studenti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune licenta Nataliaa29 Nataliaa29 Buna ziua, In primavara am dat comanda pentru o lucrare de licenta. Am conversatiile in care ii solicit respectivului ca lucrarea sa nu fie plagiata, ... (vezi toată discuția)
Plagiat punkreator punkreator Se poate acuza cu plagiat un student, care a predat o lucrare de seminar cu un an in urma? Profesorul nu a sesizat acest fapt la predare, si a acordat o nota. ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru inselaciune AnaMarie AnaMarie Buna ziua, Am intrat pe un site si am dat comanda sa mi se redacteze o lucrare de licenta la pretul de 400 ron. Am depus 100 Ron drept avans si am primit ... (vezi toată discuția)