avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cateva intrebari privind infiintarea asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cateva intrebari privind infiintarea asociatiei de proprietari

As avea rugamintea, in baza experientei acelora dintre dvs care au avut de a face cu infiintarea asociatiei de proprietari, sa incerce sa ma lamureasca in urmatoarele privinte:

1. Daca un apartament se afla in proprietatea a doi soti, pentru a se considera un vot pentru infiintare, trebuie sa semneze amandoi?

2. In urma unui act de partaj voluntar, celor doi soti co-proprietari le revin 90%, respectiv 10% din apartament. Daca semneaza numai cel caruia ii revin 90%, mai este nevoie si de semnatura celui cu 10% ca sa se considere un vot pentru infiintare?

3. Intr-un contract de vanzare se specifica faptul ca unei persoane i se vinde o cota de 2/3 dintr-un apartament. Daca semneaza pentru infiintarea asociatiei, se considera un vot sau are nevoie si de restul de 1/3?

4. Chiriasul unui apartament poate reprezenta proprietarul(cetatean strain cu domiciliul in alta tara) si sa semneze in locul acestuia pentru infiintarea asociatiei? Daca da, in actele de infiintare se trec datele de identificare ale proprietarului sau ale chiriasului? Ma refer la CI numar, serie, CNP. E nevoie de o copie a unei imputerniciri in acest sens pentru judecatorie?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:35, 2 Martie 2016
1,2 si 3.
Intr-un tabel treceti toate apartamentele si toate spatiile cu alta destinatie, separat pe fiecare sacra de bloc daca asociatia se va infiinta pe mai multe scari. Pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie este suficient o singura semnatura. Daca pe aceesi linie vor sa semneze ambii coproprietari e in regula. Ganditi-va ca la spatiile cu alta destinatie (magazin, banca, restaurant... de la parterul blocului) pot fi 1-2-7 asociati sau actionari pentru fiecare din aceste spatii; este problema lor interna cate parti sociale sau actiuni; pentru asociatie este suficienta semnatura unuia pe care l-au desemnat ei si nu ne intereseaza cun l-au desemnat.

4. Oricine poate reprezenta proprieatrul in baza unui act notarial in acest sens si poate semna. In actele de infiintare se trec apartamentele si nu actele de identitate ale proprietarilor cu exceptia tabelelor unde se cere CNP-ul sau seria si nr. cartii de identitate unde puteti trece datele imputernicitului. Nu e nevoie de nici o copie a actelor de identificare. Dar daca judecatorul o va cere, o sa o depuneti.

Acum pentru toate intrebarile dumneavoastra:
Asociatia de proprietari este a "majoritatii proprietarilor" si nu a "tuturor proprietarilor". Asa ca nu prea mai conteaza 2-3 apartamente, 2-3 semnaturi din 20-150 apartamente sau semnaturi in total.
Sunt multe alte piese de depus la dosare, unele greu de realizat, fata de aceste 2-3 semnaturi la care va referiti.
Succes!




4. Nu se specifica in lege ca imputernicirea pentru reprezentare in AG sa fie in forma autentificata indiferent ca este AG pentru infiintare , ordinara sau extraordinara.

Care ar fi motivele pentru care un proprietar ar plati o taxa la notariat din moment ce pentru a deveni membru in AP este de ajuns o simpla cerere de inscriere care nu se autentifica la notariat?
@Adriantot,

Sunt doar 25 de apartamente in imobil, iar dupa depunerea dosarului am primit citatie in care se spunea printre altele sa depunem dovada calitatii de proprietar a membrilor asociatiei(contracte vanzare-cumparare etc). Ma intreb daca nu cumva se impune sa existe semnaturi din partea tuturor celor mentionati in contract in aceste conditii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
Adriantot, moderator
1. Da, semneaza amandoi daca in actul de vanzare-cumparare figureaza ambii coproprietari.
2. Idem cu punctul 1.
3. Are nevoie si de semnatura celui care detine 1/3 din apartament.
Aceste trei puncte reliefeaza faptul ca un apartament este impartit intre cel putin 2 coproprietari care impreuna au 1 vot.

4. Imputernicire notariala specifica pentru reprezentare in asociatia de proprietari.
Almaris a scris:
Sunt doar 25 de apartamente in imobil, iar dupa depunerea dosarului am primit citatie in care se spunea printre altele sa depunem dovada calitatii de proprietar a membrilor asociatiei(contracte vanzare-cumparare etc). Ma intreb daca nu cumva se impune sa existe semnaturi din partea tuturor celor mentionati in contract in aceste conditii.

Pai nu ati depus copii ale actelor de proprietate ale membrilor asociatiei in dosar? Acestea sunt o parte importanta si obligatorie in dosarul de infiintare a asociatiei. La 25 de apartamente trebuie sa aveti in dosar minim 14 acte de proprietate (copii) si tot atatea semnaturi pe tabelul ce contine toate cele 25 de adrese de apartament. Asa cum va spuneam mai sus, se intocmeste tabel cu toate apartamentele, indiferent ca unele au un proprietar iar altele mai multi ptoprietari, indiferent ca vor sa fie membri sau nu, indiferent ca au participat la AG, ca au semnat sau nu... Dar obligatoriu pe aceste tabele anexa a acordului de asociere trebuyie sa aveti cel putin 14 semnaturi ale proprietarului sau imputernicitului (judecatorul nu sta sa verifice cine anume a semnat).

Daca acum prin acea adresa judecatorul a solicitat anumite inscrisuri, e bine sa va conformati si mai ales sa va limitati la ceea ce vi s-a cerut si sa nu va mai intrebati "daca nu cumva se impune sa existe semnaturi din partea tuturor celor mentionati in contract in aceste conditii".

Alte discuții în legătură

Coproprietar tomasso tomasso Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)
Coproprietari, care este membru de asociatie? Costica33 Costica33 Am urmatoarea situatie: la citeva apartamente sunt 2 coproprietari, nu sunt sot si sotie sau in alte cazuri sunt sot si sotie. Pe tabelul de la infiintarea ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)