avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul in cadrul Asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul in cadrul Asociatiei

Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:46, 13 Ianuarie 2013
Da, are 5 voturi pentru cele 5 proprietati. Un vot pentru fiecare apartament.
Fiecare apartament este inscris separat in CF, deci este o proprietate distincta.
Daca el ar vinde 4 din aceste apartamente la persoane diferite, ar fi 5 proprietari, fiecare cu votul sau.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
elga50, moderator
Art 9 din L nr 230/2007 Proprietarii membrii a asociatiei de proprietari au dreptul sa participe,cu drept de vot,la adunarea generala a proprietarilor,sa isi inscrie candidatura,sa candideze,sa aleaga..
.
Nu are relevanta ca un singur proprietar detine singur 5 proprietati distincte in cadrul aceluiasi imobil,
acesta are dreptul legal a cate un vot aferent fiecare proprietate
Dar daca un apartament are mai multi coproprietari si cel putin doi vor sa se inscrie in asociatie ?
Eu le-am raspuns ca un apartament poate fi reprezentat de o singura persoana. Aceasta se decide intre coproprietari pe baza reglementarilor de drept comun (conform art. 19 din legea 230/2007).
Am dreptate ?
Cum adica ”cel putin doi vor sa se inscrie in asociatie” ? Inteleg ca coproprietarii pot opta in a fi sau a nu fi membri ai as. prop., pentru ca poti sa fii proprietar, dar sa nu fii membru daca nu s-au facut demersurile necesare pentru semnarea acordului de asociere si a tabelelor anexe - insa in acest ultim caz, proprietarul/proprietarii nu au drept de vot si nu pot fi alesi in structurile de conducere a as. prop. In cazul aratat, coproprietarii trebuie sa se hotarasca daca vor sa fie membri ai asociatiei sau nu. Oricum, daca se opteaza in a nu fi membri ai as. prop. pe langa faptul ca nu au acele drepturi aratate mai sus, obligatiile sunt la fel ca si in cazul membrilor.
Daca insa coproprietarii au optat pentru a deveni membri ai as. prop., si daca discutam despre votul in AG, acestia vor delega pe unul dintre ei sa participe la lucrari (nu-i opreste nimeni sa participe si ceilalti), insa la vot, va fi luat in considerare 1 vot/apt. in cazul punerii in discutie a unor probleme obisnuite. Daca problema pusa in discutie se refera la chestiuni de investitii (reparatii capitale, etc.) unde fiecarui apartament ii sunt repartizate costuri proportionale cu cota-parte indiviza de proprietate, atunci votul nu se va mai face prin metoda 1 apt.- 1 vot, ci ponderea votului va fi pe procente de cote-parti indivize de proprietate. Pare mai greu de gestionat, dar asa trebuie facut. Ei, in cazul coproprietarilor, desigur ca acestia pot vota cum doresc, fiecare cu procentul de cota-partea inscrisa in actul de proprietate propriu, sau, daca se inteleg, pot opta pentru adunarea fiecarei cote-parti pe care le detin. Suma tuturor cotelor-parti a unui apt. cu proprietari va fi egala cu cota-parte a unui singur proprietar de apartament asemanator din acelasi imobil. Este insa posibil ca in imobil sa existe, de exemplu, un singur apt. cu 5 camere aflat in coproprietate, iar celelalte apartamente sa fie in alta configurare si sa nu-l poti compara cu nici-unul, insa in cadrul as. prop. acest apartament va fi definit cu cota-parte indiviza cea mai mare. Oricum suma cotelor parti a tuturor apartamentelor din imobil trebuie sa fie 100%.
In acordul de asociere pe un singur rand se descriu date despre apartament si se semneaza de catre coproprietari. Daca unul sau mai multi dintre coproprietari nu doreste inscrierea in asociatie, nu semneaza. Atata timp cat unul singur insa semneaza acest acord se cheama ca apartamentul respectiv este inclus in asociatia de proprietari.
Diferenta intre un apartament intrat in asociatie si altul care nu este inclus in asociatie este aceea ca cei care au semnat acordul de asociere pot vota si pot fi alesi in conducerea asociatiei.
In rest, obligatiile apartamentelor sunt aceleasi atat pentru cele intrate in asociatie, cat si pentru cele neintrate in asociatie.
Ca sa rezumam:
- un proprietar cu 5 apartamente are 5 voturi;
- 1 apartament cu 5 coproprietari are 1 vot, daca macar unul din cei 5 coproprietari este membru al asociatiei de proprietari.
Asta in cazurile curente de votare.

In cazul lucrarilor de mare anvergura, asa cum a scris mai sus @Adam Grecu, se ia in considerare cota-parte indiviza a apartamentului si votul fiecarui coproprietar conteaza pentru "da" sau pentru "nu" in functie de cota-parte a lui din cota-parte a apartamentului la insumarea totala pe scara a acestor cote-parti indivize.
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Coproprietar tomasso tomasso Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)
Voturi efective adunare generala dana_maria1984 dana_maria1984 Buna ziua, In cadrul adunarii generale, cate voturi efective exista? Cate apartamente sunt in imobil? Cati proprietari? Avem de ex 2 coproprietari care detin ... (vezi toată discuția)
Despre notiunea de proprietar. ciudat ciudat Prin \" proprietari\" se inteleg nr. de apartamente sau numarul total de proprietari si coproprietari? De exemplu sotul si sotia unde ambii sunt coproprietarii ... (vezi toată discuția)