avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Voturi efective adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Voturi efective adunare generala

Buna ziua,
In cadrul adunarii generale, cate voturi efective exista? Cate apartamente sunt in imobil? Cati proprietari? Avem de ex 2 coproprietari care detin 3 apartamente, primesc asadar 6 voturi?
Multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, nu sunt consultant, dar gandesc. Deci 2 coproprietari detin cate 0,5% dintr-o proprietate, deci 0,5x2=1 vot / proprietate; pentru 3 proprietati=3 voturi.
Succes !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Eu am inteles intrebarea dvs. cam asa: "In cadrul adunarii generale, cate voturi efective exista: cate apartamente sunt in imobil, sau cati proprietari?"

Intervin, pentru ca e un subiect "fierbinte" si in asociatia noastra. As incepe prin a spune ca numarul de voturi nu e neaparat egal nici cu al apartamentelor din bloc, nici cu al proprietarilor, pentru simplul fapt ca pot fi proprietari care pur si simplu sa nu doreasca sa fie membri ai asociatiei. Sau mai pot fi apartamente "fara stapan", ca de exemplu cele la care titularul a decedat si nu se stie cine sunt mostenitorii. Exista o multitudine de situatii din care decurge ca numarul de voturi in cadrul asociatiei nu este in mod obligatoriu egal cu al locuintelor si/sau al proprietarilor.

Astfel, ai fi tentat sa spui: atunci numarul de voturi este egal cu al membrilor asociatiei. Da, e mai aproape de adevar. Dar inca nu este complet, ar trebui spus ca in lege exista doua tipuri de voturi: cel de membru=vot intreg, dar in situatii speciale, exista si vot ponderat, raportat la suprafata detinuta in proprietate, de exemplu in cazul unor modernizari de anvergura, reabilitari termice, samd.

Asadar, exista doua mari grupe de probleme care se voteaza in mod diferit: A. Vot intreg, ca la orice asociatie, unde un membru=1vot. B. Vot ponderat, unde se voteaza in functie de suprafata pe care o detine fiecare in acel condominiu.

Asadar, dupa parerea mea, in exemplul dat de dvs., indiferent cate apartamente detine membrul respectiv, la problemele uzuale de tip A, votul lui este legat de calitatea de membru al asociatiei, deci are un vot. (fiind asociatie de oameni, adica de persoane fizice=proprietari, nu de apartamente) Iar in situatia unei probleme de tip B, votul sau este proportional cu suprafata detinuta, deci sub/ sau supra-unitar, dupa caz.

Desigur, mai ales in cazuri de coproprietate, intram in polemica: cine are dreptul de reprezentare in Asociatie, care din coproprietari ? Unul singur, sau toti ? Aici cred (subliniez: cred, nu sunt sigur) ca fiecare asociatie poate particulariza: fie se admite ca toti coproprietarii pot deveni membri ai asociatiei, indiferent de cota detinuta; si la probleme de tip A, au un vot/membru, iar la probleme de tip B se voteaza proportional cu cota detinuta de fiecare. Fie se adopta metoda mai simpla: "pentru o unitate locativa nu se admite decat un reprezentant membru in asociatie, al tuturor coproprietarilor", caz in care nu ar strica sa existe acordul lor scris.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Complicati problema dincolo de limite.
Daca intr-un apartament sunt doi sau mai multi coproprietari, reprezentarea lor o decid ei intre ei, fara amestecul asociatiei. In AG apartamentul acela va conta ca 1 vot. In cazul in care la AG se prezinta toti coproprietarii unui apartament, cine numara voturile va avea grija sa-i considere pe toti ca avand un vot impreuna.

Asociatia de proprietari nu este o asociere de persoane, ci de cote-parti indivize ale unor proprietari, pentru ca asociatia administreaza proprietatea comuna a acestora si nu pe proprietari.

Daca un proprietar are mai multe apartamente el va avea un vot pentru fiecare apartament cu logica urmatoare:
- daca acele apartamente se vand fiecare catre persoane diferite, atunci va rezulta un numar de voturi egal cu numarul de apartamente. Principiul trebuie pastrat atat in cazul detinerii de catre un proprietar a mai multor apartamente, cat si in cazul detinerii de catre fiecare proprietar a unui singur apartament;
- in acest caz (detinerea de mai multe apartamente) pentru votul pe cota-parte indiviza, acest proprietar va avea un vot egal cu intreaga suprafata detinuta, cu o pondere substantial marita fata de ceilalti proprietari. Deci daca are o asemenea pondere marita in cazul suprafetei, atunci, pe acelasi principiu, trebuie sa aiba dreptul si la mai multe voturi (cate unul pentru fiecare apartament).
Vedeți să nu găsiți Împuterniciri de vot pe numele vreunui șef sau angajat al Asociației, pentru că astfel aceștia sunt într-un frumos Conflict de Interese. Noi am găsit aproape 100 de Împuterniciri pe numele președintelui și al casierei (?!), ceea e e aberant ” Cum la Adunarea Generală au fost prezenți vreo 35 de proprietari, acea Adunare a fost compromisă din start, deoarece voturile din ședință erau anulate de cele aproape 100 de Împuterniciri.
Norocul lor e că le-am anulat în Civil acea Adunare Generală, pe baza H.G. 1588/2007, art.14, alin.5, pentru ne-convocarea tuturor proprietarilor. Dar vom face și o plângere penală ...
Am scris aceste lucruri din speța noastră, pentru a fi informați despre orie situație ilegală care se poate ivi și în cazul dvs. !
Ultima modificare: Marți, 11 Iulie 2017
ionica1980, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

@ionica1080,
Dvs. cadeti in cealalta extrema - avand nush ce naiba cu sefii asociatiei.

Pai peshte tot in lunmea reala se jongleaza cu voturile - apoi vorba unui mucalit: nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile (aici este indeajuns ca in AG sa ai unul-doi membri mai atenti si ai dejucat intreaga manevra a "sefilor").
Deocamdata,in legislatia actuala, un membru al as. prop. poate sa reprezinte cati proprietari este in stare sa-i convinga sa ramana acasa ca de vot se ocuma dumnealui presedintele sau cine o mai avea interesul votului.
Deci din acest punct de vedere - ciocu' mic. Ca dumneata ai mers in judecatorie si ai "combatut" pe alta tema, respectiv faza cu reconvocarea in conditii legale (tot am asteptat raspuns la niste intrebari, dar ati uitat), este altceva.

Asadar un raspuns corect este dat atat de @Marcus 2, dar cu completarile de rigoare ale doamnei moderatoare @elga50.

Daca sunt mai multi coproprietari, dumnealor pot sa onoreze adunarea toti, insa votul este doar unul. Daca chestiunea se refera la investitii, atunci votul este proportional cu sup. utila a locuintei, Daca apartamentul nu are stapan, nu o sa se prezinte nimeni la AG - fiti fara gruija...
Mai pe scurt, niste oameni care citesc un pic legislatia au sa stie cam care sta treaba cu votul - adica, iar sa nu va faceti griji!
Succes!

Alte discuții în legătură

Abuz dezvoltator in asociatia de proprietari fiordul fiordul Dezvoltatorul care detine un numar majoritar de voturi in asociatia de proprietari, a decis in cadrul adunarii generale sa voteze marirea preturilor de ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)
De câte ori pe an trebuie sa se intruneasca asociatia de proprietari ... gerhardt gerhardt de cite ori pe an trebuie sa se intruneasca Asociatia de proprietari ? si daca trebuie inregistrata in registrul Blocului ? (vezi toată discuția)