avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Limita exercitare drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Limita exercitare drepturi de autor

Buna ziua,
As dori sa deschid un site pe care sa pun rezumatele cartiilor citite, a seminariilor vazute si a unor documentare.

Aceste rezumate contin majoritatea in proportie de 90% citate din cartiile/materialele respective. Materialele contin precizarea atat a titlul operei cat si a numelui autorului/lor si chiar si capitolele in care se gasesc.

Conform legii nr. 8/1996 privind Drepturile de autor si drepturile conexe, art. 33, alin. 1, lit. b si c, as avea voie intr-o anumita masura dar nu imi sunt prea clare.
"Art. 33. � (1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica, cu conditia ca acestea sa fie conforme bunelor uzante, sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
b) utilizarea de scurte citate dintr-o opera, in scop de analiza, comentariu sau critica ori cu titlu de exemplificare, in masura in care folosirea lor justifica intinderea citatului;
c) utilizarea de articole izolate sau de scurte extrase din opere in publicatii, in emisiuni de radio sau de televiziune ori in inregistrari sonore sau audiovizuale, destinate exclusiv invatamantului, precum si reproducerea pentru invatamant, in cadrul institutiilor de invatamant sau de ocrotire sociala, de articole izolate sau de scurte extrase din opere, in masura justificata de scopul urmarit;" (sursa: [ link extern ] )

1.Credeti ca e legal ce vreau sa fac? Adica sa pun rezumatele si notitele cartiilor citite pe site chiar daca acestea contin in proportie de 90% citate?

2.Dar daca extrag citate si articole izolate din materialele respective in proportie de 25-35% din continutul total cartii?

3.Unele materiale contin si poze extrase din respectivele carti, dar cu insemnul de copyright langa (de exemplu: © Copyright Numele Editurii 2000 ). E legal sau trebuie sa inlatur pozele?

4.Trebuie sa precizez si editura de unde am cumparat cartea? sau e suficient doar titul si autorul?

5.Site-ul se supune caror legi? celor din Romania sau din tara de provenienta a cartii/seminarului/documentarului?
Cel mai recent răspuns: James_JP , utilizator 14:37, 6 August 2009
Daca site-ul contine rezumate (rezumat = opera dvs) nu are cum sa contina 90% citate din cartile respective. Scurtele citate folosite nu trebuie sa fie o "utilizare substantiala calitativa si calitativa" a operei, astfel cum s-a exprimat Curtea Europeana de Justitie.
Deci, sunt notitele mele din respectivele carti. Dar aceste notite sunt formate din citate extrase. Pentru a nu se interpreta gresit ideile prezentate in carti.

Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin "utilizare substantiala calitativa si calitativa."

Multumesc pentru reply

PS: Astept in continuare raspunsurile dumneavoastra.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
James_JP, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audiobook - drepturi de autor Alexaaaandra Alexaaaandra Buna seara, Am o perioada de când investesc bani in cărți și ma gândeam la crearea unui Podcast/canal YouTube/aplicație de audiobook, însă nu știu ... (vezi toată discuția)
Drept autor articole website gcazaciuc gcazaciuc Buna, Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care ... (vezi toată discuția)
Ambalajul unui produs poate fi obiectul dreptului de autor? duwhyt duwhyt Am un site si vreau sa expun pe el niste copii obtinute prin scanare a unor ambalaje de produse ce se afla aproape in orice supermarket din romania. Am nevoie ... (vezi toată discuția)