avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare contract de munca

Buna ziua, incepand cu data de 11 ian 2016 am fost angajata si am avut ghinionul ca pe data de 26 ian sa alunec pe gheata si sa fac ruptura de menisc. Am primit concediul medical 21 zile dar angajatorul nu a platit concediul si am fost anuntata ca in perioada acaesta contractul de munca a fost suspendat.Am cerut explicatii si am primit: nu am cotizat suficient la asigurari de sanatate si singura solutie a fost suspendarea contractului si neplata concediului medical. Mentionez ca sunt angajata pe perioada determinata de 1 an. Ce implicatii vor fi?Ce pot face sa am continuitate la asigurari?Din explicatii nici operatie nu pot face decat dupa 6 luni de cotizare.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 1 Martie 2016
1. Art. 50 Codul Muncii
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
...
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
.....

2. OUG 158/2005
Art. 2. - (1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:

a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
.....

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Norme de aplicare a OUG 158/2005
art. 12
(1)Stagiul minim decotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit.a)-d) din OUG nr.158/2005,aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 399/2006 ,cu modificarile şi completarile ulterioare, este de o luna realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. În întelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia în care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Prin umare, pentru a beneficia de concediu medical trebuie sa aveti cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical la o luna jumatate de la angajare alina.livia alina.livia M-am angajat in 2 septembrie 2013. in 25 octombrie 2013 am primit co medical pt copil. Pana sa ma angajez aici nu am lucrat timp de 1 an. Nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical gina2010 gina2010 daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical nicolcris nicolcris un angajat de 35zile,care inainte a platit contributia la CASSpersonal ,beneficiaza de plata concediului medical (vezi toată discuția)