avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Obligarea la tratament medical
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Obligarea la tratament medical

O persoană într-o stare emoțională dificilă (persoană singură, în vârstă, divorțată recăsătorită cu copii și din prima căsătorie, nu doar din a doua, cu copil și nepot pec are îl iubea mult plecați în străinătate, în plus și cu probleme cu alcoolul) cauzează în mod continuu șicanări, apelând telefonul 112 pentru lucruri obiectiv minore (dar subiectiv deranjante pentru ea) și făcând plângeri pentru chestiuni imaginate (cum ar fi că cineva a lăsat poarta deschisă cu intenția de a lăsa persoane neautorizate să pătrundă). Lucrurile pe care le face nu sunt grave, dar sunt foarte deranjante căci apare poliția în mod constant. În plus, pare a fi vorba de contagiune căci în urmă cu câțiva ani, o altă persoană, prietenă cu aceasta, făcea exact aceleași chestiuni (chemat poliția constant), pretinzând că aude zgomote pe care ceilalți nu le auzeau și făcând plângere pentru că ceilalți își spălau mașina.

Codul penal oferă posibilitatea luării de măsuri de siguranță „şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.” (art. 107, alin. (3)), măsuri care includ obligarea la tratament medical și internarea medicală.

Care ar fi calea de a ajunge la obligarea la tratament medical fără ca persoana să fie pedepsită? Plângerea penală? Poate procurorul să dispună realizarea unei expertize medicale în urma căreia să rezulte că persoana are nevoie de psihoterapie sau chiar de tratament psihiatric? De ce are nevoie ca să fie convins de necesitatea unei expertize? Un astfel de tratament ar putea să ajute, detensionând mediul în care se trăiește.
Din punct de vedere legal, la un moment dat politistii se vor prinde ca sunt chemati degeaba si vor lua masuri. Daca nu vreti sa afectati si mai rau relatiile cu vecinii, lasati sanctionarea ei in seama Politiei. Din punct de vedere omenesc, abaterile mi se par prea minore pentru internarea psihiatrica fortata, iar autoritatile s-ar putea sa nu-si dea silinta in acest caz.
Polițiștii nu se prind și nu cred că au vreo pârghie legală să se prindă. Ei comunică doar persoanei, în mod repetat, să nu mai apeleze la 112 pentru fapte minore.
Vedeti de ex. [ link extern ]

si [ link extern ]
Amenzile au fost date pentru chestiuni vădit irelevante noțiunii de urgență. „Reprezentantii STS au precizat ca persoanele care apeleaza abuziv numarul de urgenta fac glume proaste, tipa, pun muzica, injura operatorii, canta, vor sa stea de vorba cu cineva sau solicita diverse informatii care nu sunt urgente.”.

În cazul nostru, vorbim de o persoană care exagerează gravitatea unui act sau îi dă o interpretare gravă, „săriți, mă omoară”, de exemplu, când, de fapt, e vorba că cineva a trecut prin preajmă fără să scoată un cuvânt. Soluția e poate psihoterapia, nu amenda pentru apelarea abuzivă, căci omul care sună chiar crede că e un lucru grav ce i se întâmplă și nu se poate spune nici că minte. În plus, poliția are obligația să se prezinte când e alertată.
Si-n tarile mai civilizate se poarta: in Olanda o bolnava psihic a fost condamnata la tratament psihiatric fortat pentru ca a furat in mod repetat mancare pentru pisica sau catelul ei. Infractiunea este relativ minora, dar a fost stabilita o relatie cauzala intre boala psihica si repetarea infractiunii.

Alte discuții în legătură

Lămuriți-mă și pe mine în privința unor texte de lege ContSters396991 ContSters396991 ”Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate [b]incercarile de internare voluntara[/b] au fost epuizate.” Internarea realizată prin ... (vezi toată discuția)
Intenare in spital bolnav psihic ella2010 ella2010 va rog sa-mi spuneti cum as putea proceda pentru a interna un bolnav psihic [Bipolara] intr-un centru de boli cronice. ,familia nu-l mai poate stapani si nu ... (vezi toată discuția)
Câteva întrebări în legătură cu legea 487/2002 ContSters396991 ContSters396991 Legea 487/2002 Art.54 ”O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că ... (vezi toată discuția)