avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil, dosar respins
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil, dosar respins

Buna ziua.
Ma numesc Grosu D .
Incep prin a spune ca vreau sa obtin indemnizatia pentru cresterea copilului,mai bine zis doar o parte adica, cateva luni pentru ca atat a mai ramas, pana copilul va implini doi ani.
Sotia nu poate obtine pentru ca nu se incadreaza la nicio litera din lege.
Eu sunt persoana cu dizabilitati,si am pensie de invaliditate din 15/10/2014.
Copilul s-a nascut pe 2/09/2014.
Pentru ca nu aveam calitatea de pensionar de invaliditate inainte de nasterea copilului,am asteptat intai sa fac un an,apoi am depus dosarul.
Acum,conform OUG 111-2010 ART 2,alin 5 litera e , ma incadrez si ar trebui sa-mi acorde aceasta indemnizatie,dar cei de la Galati mi-au refuzat dosarul pe motiv ca nu am fost pensionar cu un an inainte de nasterea copilului.
Legile tarii nu su nt facute si cu o logica?
Dupa parerea mea , ar trebui sa-mi dea acest a jutor pantru cresterea copilului, atat cat mi-a mai ramas de luat,rspectiv 7 sau 8 luni.
Am castig de cauza daca merg in instanta ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: danymax77 , utilizator 21:20, 2 Martie 2016
Nu cred ca veti avea castig de cauza , intrucat legea prevede ca trebuie sa indepliniti conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC anterior datei nasterii copilului si nu ulterior datei nasterii.

1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului , singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.(elev la zi, student la zi, somaj, indemnizatie CCC, concedii medicale, concediu de maternitate,pensie de invaliditate etc.)

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

b) s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;

c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

d) au beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată;

e) au beneficiat de pensie de invaliditate, în condiţiile legii;
...
Multumesc pentru timpul acordat.
Oricum, ne-am castigat dreptul de a vota incompetenti.
Legile sunt facute de cei mari pentru ei,cei mici nu au sanse.
Pestele de la cap se-npute.
Multumesc inca odata freeelis

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? monica_14 monica_14 Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? Lucrez cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ady1984 ady1984 As vrea mai multe detali despre indemnizatia pt cresterea copilului (vezi toată discuția)
Dreptul la concediul pentru cresterea copiluiui Cristancel Cristancel Buna ziua ! Am citit pe internet o lege privind concediul de crestere a copilului si anume, ca poti beneficia de indemnizatie daca in ultimele 24 de luni ... (vezi toată discuția)