avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2016

Buna ziua,
Sunt viitoare mamica si ma intereseaza cum e cu calcul privind indemnizatia de crestere a copilului. Concret: eu in luna iulie 2016 ar trebui sa nasc. In luna septembrie 2015, am plecat de la locul de munca, cotizatia fiindu-mi doar pentru 4 zile, iar in octombrie 2015 m-am angajat in alta parte, insa am prins doar 14 zile lucratoare. Incepand cu luna noiembrie 2016 am lunile complete cotizate. In conditiile acestea as putea beneficia de indemnizatie -crestere copil?. Daca nu, as putea sa platesc diferentele de zile? Multumesc frumos pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:00, 3 Martie 2016
1. Daca veti naste in iulie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatie sunt atgust 2015 - iulie 2016.

2. Sunt admise si fractiunile de luna in conditiile prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Myahella Myahella Va rog sa-mi spuneti daca in situatia pe care o voi prezenta mai jos voi putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. In data de 1 decembrie 2014 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Buna seara - ccc pentru tata lauramaria1 lauramaria1 Nu sunt angajata si as vrea sa stiu daca sotul meu poate beneficia de concediu de cresterea copilului , el fiind angajat din data de 24 iulie 2014 iar eu ... (vezi toată discuția)