1. Nu exista temei legal pentru plata obligatorie a salariului in cont sau pe card.
2. Din Codul muncii:
Art. 166
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
...
Art. 168
(1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
(2) Statele de plata, precum si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii.
IN CAZUL IN CARE NU DORITI RIDICAREA DREPTURILOR SALARIALE PE CARD, inaintati angajatorului urmatoarea:
CERERE/SOLICITARE/RAPORT/ADRESA
Subsemnatul (cu toate datele de identificare) incadrat la …………….., in functie de ………….., prin prezenta va rog să-mi aprobaţi ca ridicarea drepturilor mele salariale curente sa se realizeze in numerar, in mod direct si personal de la casieria [aici va fi nominalizata institutia respectiva], fara intermedierea vreunui sistem de plata (de ex. card) emis de institutii bancare comerciale. Pana in prezent platile respective s-au efectuat in cont deschis pe numele meu la Banca ………. – Sucursala/Agentia ……, jud. ……………. .
Mentionez ca potrivit deciziei nr. 859/2009, din 16 iunie, a Curtii Constitutionale a Romaniei, s-a stabilit ca prevederile art. 5-8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 149/2007, privind aprobarea unor masuri in domeniul finantelor publice sunt neconstitutionale. Potrivit Curtii, prevederile art.5-8 din O.U.G. nr.149/2007 contravin dispozitiilor art.44 alin.(1) din Constitutie, iar obligarea personalului din institutiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului restrange si conditioneaza folosinta acestui „bun” de existenta bancomatelor si automat de vointa unor persoane juridice private (banci), care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane. Astfel, in aceste conditii, se ajunge la micsorarea drepturilor salariale ale persoanelor din institutiile publice, fara a se tine cont de consimtamantul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi si dispune de drepturile lor salariale in orice situatie, fiind tinuti de limitarea zilnica a retragerilor sumelor de bani al caror plafon este stabilit de banca, or, nici chiar legiuitorul, nu poate limita un drept, decat doar pentru un interes de utilitate publica, si nicidecum pentru un interes privat.
In sustinerea solicitarii mele, mai aduc si argumentul ca numeroase fraude bancare se realizeaza prin intermediul instrumentelor de plata electronice (carduri), cat si furturi de date personale din sistemele informatice ale bancilor (cazuri chiar de mare actualitate la nivel international), in scopul folosirii acestora pentru comiterea unor alte fapte de natura infractionala.
Data Semnătura