avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Act de adjudecare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Act de adjudecare

Print-un act de adjudecare un executor a instrainat un apartament care avea datorii spre asociatia de proprietari fara sa anunte asociatia si fara sa ceara de la aceasta situatia datoriilor locuintei.Afisarea licitatiei s-a facut la primarie.In procesul verbal facut de executor se consemneaza faptul ca apartamentul figureaza cu un debit restant spre asociatia de proprietari ,pe usa apartamentui gasind o somatie de plata de la asociatie.
Intrebarea e urmatoarea:
- se aplica asupra executorului judecatoresc prevederile Art. 20(2) din Legea 230/2007 ?
- in aceste conditii asociatia poate declansa o actiune in constatarea nulitatii absolute a actului de adjudecare ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:57, 7 Martie 2016
Art. 20. - (1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.

(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.

(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător

daca cititi cu atentie dispozitia invocata de dvs,veti constatat ca acesta se aplica strict cazurilor in care intervine instrainarea ca act de vointa al proprietarului-situatie care nu se regaseste in cazul executarii silite,cand debitorul este executat silit
Nu puteti aplica executorului disp art 20 din L n 230/2007
Asociatia de proprietari poate analiza oportunitatea recuperarii debitului de la debitor daca detine hotarare judecatoreasca definitiva si daca debitorul este solvabil
Latcu Voda a scris:
In procesul verbal facut de executor se consemneaza faptul ca apartamentul figureaza cu un debit restant spre asociatia de proprietari

Pai daca in publicatia de vanzare, in actul de adjudecare scrie ca apartamentul are un debit catre asociatie, inseamna ca executorul a stiut de acel debit. In asemenea situatii, la solicitarea asociatiei, executorul retine din suma obtinuta la licitatie acea datorie catre asociatie., dand fostului proprietar numai ceea ce mai ramane.
Dar cine a fost creditorul ce a obtinut hotararea judecatoreasca de executare?
Cei doi soti care stateau in apartament s-au despartit.Sotia este creditoarea pentru pentru o suma de bani care trebuia sa i-o dea sotul.
Si? Ce a urmat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament la licitatie sorin0206 sorin0206 salutare ,am citeva nelamuriri si va rog daca ma poate ajuta cineva sa-mi scrieti concret ce ar trebui sa fac in cazul meu.Am participat la licitatia unui ... (vezi toată discuția)
Cine plateste datoriile la intretinere? LastKid LastKid Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 ... (vezi toată discuția)
Datorii imobil adjudecat. Romică Stoica Romică Stoica In urma adjudecarii unui imobil prin executare silita au ramas de plata la asociatie 5 500 lei. Cine va achita aceste datorii? Temeiul legal? Astept ... (vezi toată discuția)