avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas

Buna ziua,

Sotul meu a decedat la data de 17.ianuarie.2016. Era pensionar cu gradul III de invaliditate. Am depus la Casa de Pensii cererile pentru acordarea pensiei de urmas pentru cei doi copii si deja am primit decizia de pensie cu sumele pe care le vor incasa acestia. Ulterior depunerii cererii am aflat ca si eu , fiind salariata, as avea dreptul la o pensie de urmas de pe urma sotului ( am fost casatoriti 26 ani) in perioada aprilie 2014 - decembrie 2015 nu am avut nici o sursa de venit iar din data de 13 decembrie 2015 m-a angajat iar salariul brut pe contractul de munca este de 1200 lei. Va rog sa imi spuneti daca eu am dreptul sa primesc pe langa salariul si o pennsie de urmas si in cazul in care se poate ce documente trebuie sa prezint la Casa de Pensii. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:51, 5 Martie 2016
La implinirea varstei standard de pensionare veti avea de ales;
Pensia proprie, sau pensia de urmas(50% din cea a sustinatorului).
Precizati, luna si anul nasterii.
data nasterii 04.05.1969
La implinirea varstei de 63 de ani veti putea alege.
Este foarte posibil ca la acel moment sa fie alte prevederi legale.
Totusi pe Decizia pe care am primit-o scrie ca si sotul supravietuitor poate primi pensie atata timp cat venitul calculat la salariul mediu brut ( 2681 lei ) nu depaseste 35 % din salariul net incasat . Eu nu primesc salariul net lunar mai mare de 35 % din 2681 lei , adica nu incasez 938 lei.
Legea 263/2010

ART. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).


ART. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

ART. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.


Daca va incadrati la art.87 atunci aveti dreptul la pensia de urmas pe cele 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema pensie de urmas valentina1977 valentina1977 BUNA SEARA AM SI EU O PROBLEMA, TATA AMURIT ACUM 2 ANI IAR MAMA CARE A RE 55 ANI NU ARE DREPTUL LA PNSIA DE URMAS DUPA TATA SI AS VREA SA STIU DE CE SI CE SE ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas? lolyy lolyy am 39 de ani. am fost casatorita 6 ani cu sotul meu care a fost pensionar. as dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)