avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Continuare CIC de catre celalalt parinte+demisie de la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Continuare CIC de catre celalalt parinte+demisie de la locul de munca

Buna ziua,

Tatal a optat pentru intrarea in concediul de crestere al copilului pe o perioada de doi ani, din care au mai ramas 3 luni (copil nascut in 28.06.2014).

Am in vedere sa raman eu, pentru perioada ramasa de 3 luni, in concediul de crestere copil...dar vreau in acelasi timp sa-mi dau si demisia de la actualul loc de munca.
Cum sa procedez?
Ce acte ne sunt necesare pentru acest "schimb"?
Imi dau demisia inainte sau dupa ce depun dosarul de intrare in concediu de crestere?... Are vreo importanta demisia mea?.. avand in vedere ca eu am realizat venituri in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Demisie sau nu...am nevoie de acte de la angajator? Ce fel de acte?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2016
kissemma, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:28, 7 Martie 2016
Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

2. Cererea de demisie trebuie facuta in dublu exemplar , care fie se va depune la angajator, fie se va trimite prin posta - scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Codul muncii prevede expres obligatia angajatorului de a inregistra demisia, neinregistrarea acesteia este reglementata ca fiind contraventie si sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. de catre ITM.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

3. La incetarea c.i.m., trebuie sa solicitati in scris angajatorului eliberarea urmatoarelor acte:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime in munca
- adeverinta de somaj, chiar daca nu beneficiati de acesta.

4. Pentru a obtine indemnizatia CCC , va trebui sa depuneti la Primaria in raza careia aveti domiciliul urmatoarele acte:
- cerere tip; Atenție - Opțiunea selectată initial și anume un an , doi ani, trei ani (copil cu dizabilitate) nu poate fi modificată ulterior și va fi valabilă pe întreaga perioadă.
- actele de identitate ale solicitanţiilor;
- certificat de naştere copii;
- după caz, certificatul de căsătorie sau livretul de familie;
- certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil dacă e cazul;
- cererea aprobată de conducerea unităţii în vederea intrării în concediu pentru creşterea copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dispoziţia de suspendare a contractului individual de muncă pentru perioada de 1 an, 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap;
- în situaţia persoanelor care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi;
- fişa fiscală aparţinând solicitantului (dacă e cazul);
- dacă solicitantul optează pentru primirea indemnizaţiei sau stimulentului în cont personal se solicită extras de cont, contul IBAN de la bancă.

Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie sa procedati la fel cum a procedat si sotul dvs. cand a intrat in CCC si sa depuneti la Primarie actele necesare.
- Este vorba de:
* actul de identitate, in copie;
* adeverinta tip (Anexa 2) cu veniturile pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii);
* de dovada ca ati suspendat sau incetat raporturile de munca cu angajatorul.

2. Aveti doua posibilitati:

a) - sa incetati contractul individual de munca (CIM) inainte de a solicita indemnizatia pentru CCC.
- in acest caz atasati in dosar decizia de incetare a CIM.

b) - sa suspendati CIM si sa solicitati CCC si indemnizatia aferenta.
- in acest caz atasati in dosar decizia de suspendare a CIM.
- apoi, cand doriti, incetati si CIM.

- Oricare din variantele de mai sus sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Multumesc din suflet pentru raspunsuri :)

M-am lamurit acum in ceea ce priveste demisia si CCC.

Dar totusi ceva nu imi este clar:
In momentul cand eu predau dosarul cu actele necesare si enumerate si de dumneavoastra pentru CCC...nu am nevoie de niciun act din partea sotului? Cum ca el a ales sa stea 2 ani acasa?
Precizez ca sotul meu lucreaza in cadrul armatei si intrarea in CCC a fost posibila in urma unui raport intocmit catre superiorul sau. Deci nu exista o decizie din partea autoritatilor...doar un raport aprobat de ISU. Cum dovedim noi ca CCC a fost ales pentru 2 ani la Primarie?

A doua nelamurire: Cum se procedeaza cu insertia de 500 de lei? Daca eu intru in CCC beneficiaza sotul de asa ceva? Sau nu este cazul, avand in vedere ca eu voi intra in CCC?

Multumesc :)
@ kissemma

Printr-o declaratie a sotului , se poate dovedi ca a ales sa intre in CCC cu o durata de 2 ani.

Sotul care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

1. - De stimulentul de insertie poate beneficia numai parintele care a intrat primul in CCC.
- Nu se poate beneficia in acelasi timp si de indemnizatia pentru CCC si de stimulentul de insertie (chiar de catre parinti diferiti).
- Daca dvs. renuntati la restul de CCC sotul poate beneficia de stimulentul de insertie.

2. Puteti depune la dosar o aeverinta de la locul de munca al sotului prin care se specifica perioada cat a beneficiat de CCC si in care varianta (pana la varsta de 1 an sau de 2 ani a copilului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie din concediu de crestere copil dobrealina23 dobrealina23 Eu sunt in concediu de crestere copil incepand cu 1.01.2014. Din 1.03.2014 doresc sa ma angajez la o alta firma. Cum procedez cu firma la care sunt in prezent? ... (vezi toată discuția)
Suspendare ccc pana la 1 an raluca ionita raluca ionita Situatie: - In timp ce se afla in Concediul de Crestere a Copilului pana la varsta de 1 an, un parinte primeste o oferta de job pe care nu o poate refuza. ... (vezi toată discuția)
Plata stimulent de insertie Gabriela Badea Gabriela Badea Buna ziua, Ma numesc Gabriela. Am nascut pe 4 septembrie 2013. De pe data de 2 septembrie sunt in concediu postnatal. Nu imi doresc sa intru in CIC si voi ... (vezi toată discuția)