avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor social

Buna ziua. As dori sa va adresez o intrebare.
Sunt insarcinata in 6 luni, iar contractul de munca nu mi-a mai fost prelungit din momentul in care sefii au aflat de sarcina. Trebuie sa mentionez ca nu am dreptul nici la indemnizatia pt cresterea copilului deoarece nu am 12 luni lucrate anterior. Sotul lucreaza si are un salariu de 900 ron. Intrebarea mea este daca dupa nasterea copilului ne vom incadra pentru acordarea unui ajutor social, in afara de alocatia de 200 ron pt bebelus.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 6 Martie 2016
1. - Pentru ajutorul social intrati pe:
[ link extern ]

- Ce scrie acolo este valabil pentru toate primariile din tara.

2. Daca tatal copilului are lucrate cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) poate beneficia el de concediu crestere copil (CCC).

3. - Sau tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Conditiile pentru a beneficia de stimulentul de insertie sunt aceleasi ca pentru indemnizatia pentru CCC.
- Lista cu actele pentru stimulentul de insertie se procura de la Primarie unde se depun se si depun dupa intocmirea lor.

4. Din Ordinul MM FPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
1. Sotul dvs daca indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, poate sa solicite acordarea stimulentului de insertie ,situatie in care va primi salariul de la angajator plus 500 lei de la stat plus alocatia pentru copilde 200 lei pana la varstad de 2 ani.

Ordinul 1474/2011
situatie :
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

solutie : Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

2. Potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, familiile si persoanele singure, cetateni romani, au dreptul la un venit minim garantat, care se asigura prin acordarea ajutorului social lunar.

Familiile şi persoanele singure ale căror venituri se situează sub nivelul lunar al venitului minim garantat, stabilit prin ordonanţă de urgenţă, au dreptul la ajutor social.
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat şi venitul net lunar al familiei sau persoanei singure.
Cuantumul lunar al Venitului Minim Garantat (VMG) este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta ISR a carui valoare este stabilita prin lege la 500 LEI .

Cererea si declaratia pe propria raspundere, precum si celelalte acte doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate, se inregistreaza la primaria localitatii in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta titularul

Detalii:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie, optiunea 1 cristiionut cristiionut cat timp primesc cei 500 lei daca nu am renuntat deloc la locul de munca? (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Doresc direct stimulentul de insertie justitiabilul justitiabilul Buna ziua, pentru a putea beneficia de indemnizatia de insertie sociala, trebuie sa intrerup concediul de crestere a copilulului sau pot veni direct din ... (vezi toată discuția)