ce ar trebuii sa fac? sotia(concubina) lucreaza din iulie 2015 la un fast food,sincer pana acum nu ne a interesat prea mult formele de munca cu care a fost angajata dar in februarie 2016 ne am dat seama ca este insarcinata in luna a 4 a,atunci a trebuit sa ne gandim la concediu pentru crestere copil si implicit la idemnizatia pentru crestere copil si asa am aflat de la patron ca ea de fapt nu are nici o forma de angajare patronul spunandui sotiei ca el este patron si el nu este obligat sa i faca carte de munca ca legile nu sunt pentru patroni ci doar pentru bugetari.am vrea sa stim ce am putea face ca sa poata beneficia de indemnizatia de crestere copil
Codul Muncii
art.16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
...
art.260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
multumesc pentru raspuns. stiam ca ceea ce spune patronul este o minciuna.la o reclamatie ma gandeam si eu dar asta nu ar afectao si pe sotia mea,adica ma gandesc ca va fi concediata?
Exista si aceasta posibilitate, dar trebuie sa stiti ce inspectorii ITM au obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari.
multumesc pentru raspuns. in mare cam stiam ce prevede codul muncii,ceea ce nu stiu este daca se mai poate face ceva ca sa beneficieze sotia de indemnizatie crestere copil? daca l reclama la ITM in afara de amenda pe care o primeste si ea nu este posibil ca patronul sa o dea afara si sa nu mai beneficieze deloc de indemnizatie pentru ca nu va avea vechimea necesara? daca l reclama patronul va fi obligat sa i faca cartea de munca din momentul angajari?