avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare fara carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare fara carte de munca

buna seara.din 2013 nu mai am servici dar tot de atunci am gasit de lucru ca agent de paza,insa nu am carte de munca nici asigurari sociale,pentru ca patronul nu vrea sa-mi faca actele necesare.ce pot face in aceasta situatie,tinind cont de faptul ca nu doresc sa plec in alta parte? sunt disperat ,mai ales ca ma plateste cu 600 lei / luna,mintindu-ma ca imi mareste salariul la 900lei.va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.cu respect,Mihail.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 8 Martie 2016
Sesizati ITM in scris cu nr.de inregistrare/ data.
Firma va fi verificata de catre ITM, posibil amendata contraventional si obligata sa va intocmeasca CIM.
1. Art. 16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

2. Prestarea muncii fara forme legale constituie "munca la negru" sanctionata contraventional de catre ITM/Inspectia Muncii atat in sarcina angajatorului, cat si in cea a salariatului.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
multumesc ptr.raspuns,insa daca as face asa ceva automat as ramine fara serviciu plus o amenda pe care nu as putea s-o platesc.e un cerc vicios .
Nu veti ramane fara servici , daca controlul va fi efectuat corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc o informatie l-boghian l-boghian Va rog sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema.Am iesit acum cateva luni la pensie la limita de varsta grupa 1 de munca,am 58 de ani .In momentul de ... (vezi toată discuția)
In cate zile este obligat angajatorul conform legii din romania sa semneze contractul de munca? Adrian_Banica Adrian_Banica Va intreb pentru ca fara contract muncesti degeaba , asta mi sa intamplat mie timp de zile. (vezi toată discuția)