avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doresc o informatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doresc o informatie

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema.Am iesit acum cateva luni la pensie la limita de varsta grupa 1 de munca,am 58 de ani .In momentul de fata lucrez in comert,transator carne,si mi s-a spus ca nu poate sa imi faca contract de munca.Astept un raspuns de la dumneavoastra,multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:33, 9 Iulie 2016
1. Este o afirmatie falsa .. intrucat prestarea muncii fara a fi incheiat un c.i.m. inseamna "munca la negru".

art.16 C.mun
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
.....

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,lucrez la o firma de 2 sapatamani si nu am semnat contractul,iam tot sunat si tot ma amana de pe o zi pe alta ce este de facut?multumesc (vezi toată discuția)
Peroada de munca de dinaintea contractului taedith taedith Buna.am o intrebare. am inceput sa lucrez la o firma din 6 februarie dar contractul sa facut incepand cu data de 21 februarie.ieri sau dat salariile si eu am ... (vezi toată discuția)