avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract munca

Buna seara,lucrez la o firma de 2 sapatamani si nu am semnat contractul,iam tot sunat si tot ma amana de pe o zi pe alta ce este de facut?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 25 Martie 2013
1. Anterior începerii activităţii:
- contractul individual de muncă se incheie si se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite/depune la Inspectoratul Teritorial de Muncă cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;

- angajatorul este obligat să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

Mai mult, conform art. 17 alin. (1) C.mun., înaintea încheierii incheierii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract.

2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

3. Prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca constituie "munca la negru".
In acest sens, sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca in raza caruia angajatorul are sediul social, sesizare care sa contina descrierea situatiei.

Conform Codului Muncii, art.260 alin.1 lit e, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata

Potrivit art.260 alin.1 lit.f C.mun., prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata pesticid pesticid Buna seara, Am incheiat CIM pe trei luni ( vorba vine... deoarece inca nu l-am vazut, pe el, pe contract ) De cate ori are voie o societate , in mod ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in 2 exemplare ContSters292683 ContSters292683 Buna seara! As dori sa va intreb in ce moment se inmaneaza angajatului un exemplar din contractul de munca semnat de el? Dupa momentul semnarii este ... (vezi toată discuția)
Nu am primit cim dupa semnare zasmoker zasmoker Buna seara. Angajatorul meu mi-a retinut contractul individual de munca si clauza de confidentialitate dupa ce le-am semnat. Mi-a spus ca asa este noua ... (vezi toată discuția)