avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz plata concediu medical

Buna ziua,

M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. Mi se spune ca nu imi poate plati concediul medical din februarie pentur ca nu am 6 luni pline de realizat venituri. Adica imi lipseste luna august si o bucata din septmebrie.

Mailul primit de la contabila:

Nu iti ies 6 luni pentru baza calcul medical si nu-mi accepta medicalul la plata. Daca ai trimite-mi veniturile, daca nu nu-ti pot plati medicalul si se recalculeaza si cel din ianuarie.
Ai mai jos extras :
Cum se calculează indemnizaţia de concediu medical
Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni (din care se constituie stagiul), până la limita a 12 salarii minime bute pe ţară lunar, conform articolului 10 alineatul 1 din OUG nr. 158/2005.

În situaţia în care nu s-au realizat venituri în ultimele şase luni anterioare producerii riscului si nici nu se pot lua în calcul veniturile aferente perioadelor asimilate, conform legii, nu se poate constitui bază de calcul pentru indemnizaţia de concediu medical. În acest caz, salariatul va fi pontat cu concediul medical, însă nu va primi indemnizaţie.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:52, 11 Martie 2016
1. Contabila a "uitat" sa citeasca si urmatoarea prevedere din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
...

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


3. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul (prin contaila) sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

Va multumesc mult pentru raspuns!
Acea luna obligatorie de cotizare trebuie sa fie cea de dinainte de luna de concediu sau poate fi oricare din ultimele 12 luni?
Poate fi oricare din cele 12 luni.
Mi-a spus contabila ca ea se referea la baza de calcul concediu medical si nu la stagiu de cotizare pentru concediu medical. Pentru baza de calcul are nevoie de veniturile de pe ultimele 6 luni....
1. - Contabila nu intelege ca daca ai un stagiu de cotizare de numai o luna (22 de zile) in ultimele 12 luni nu ai cum sa ai 6 luni de venituri (adica tot de cotizare).
- Care este diferenta, dupa parerea ei, intre stagiul de cotizare si baza de calcul, in acesta caz?

2. - Cred ca nu vrea sa recunoasca faptul ca nu cunoaste legea.
- Faceti sesizare la CJAS.

Alte discuții în legătură

Lege prenatal/ maternitate ralucacarciumaru ralucacarciumaru Buna ziua, 1. ma intereseaza care este exact venitul pentru concediul medical prenatal/ de maternitate, de 126 zile, azi 27.07.2016. 2. ma intereseaza care ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? exista o limita a indemnizatiei? vali_ff vali_ff Stiu ca Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut, dar exista o limita pana la care se plateste cat la suta din salariu? La un ... (vezi toată discuția)
Concediu medical suciugeorgeta suciugeorgeta In cadrul firmei am o angajata cu data de 22.03.2013 ......acum a venit cu un medical pe perioada 1.04.2013-15.04.2013.....cum se calculeaza indemnizatia daca ... (vezi toată discuția)