avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

In cadrul firmei am o angajata cu data de 22.03.2013 ......acum a venit cu un medical pe perioada 1.04.2013-15.04.2013.....cum se calculeaza indemnizatia daca salariul a fost stabilit la 800 lei?
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 11:26, 12 Aprilie 2013
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

3. Normele de aplicare a OUG 158/2005 (Ordinul 60/2006) precizeaza:

Art. 12.
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical, în înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.


La dvs la firma nu are realizat inca 22 zile stagiu de cotizare.Salariata dvs a mai lucrat inainte?Poate aduce o adeverinta de la fostul loc de munca?
nu stiu daca a mai lucrat(o voi intreba) daca aduce adeverinta ma ajuta la calculul indemnizatiei sau trebuie sa o depun odata cu medicalul la Casa de Sanatate?...iar daca nu a mai lucrat ii inapoiez medicalul sau ce trebuie facut.....precizez ca are cancer.
in adeverinta trebuia sa apara veniturile din ultimele 6 luni pentru a putea calcula indemnizatia???
am uitat sa precizez ca este si eleva la seral clasa a 11-a
Da, adeverinta ar trebui sa contina un numar de luni/zile astfel incat adunate la zilele lucrate la dvs sa obtineti 6 luni.:)
Indemnizatia pentru concediul medical se calculeaza avand ca baza de calcul cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical. Adunati veniturile brute pe cele 6 luni , iar suma astfel obtinuta se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu procentul pe care il are boala (75% 85%, 100%)si se obtine indemnizatia zilnica a concediului medical-Izmc
- Izcm se inmulteste in fiecare luna de concediu medicalcu zilele lucratoare ale lunii si se obtine indemnizatia de concediu medical.pentru acea luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata concediu medical diana45 diana45 Buna ziua, M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal crisn crisn Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza concediu de risc maternal,daca se retin sau nu contributiile . Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? anelesenad anelesenad Buna ziua, Ma intereseaza cum se calculeaza salariul pe perioada concediului pre si postnatal. (vezi toată discuția)