Va supun atentiei urmatoarea speta: printr-un ct de cesiune doua persoane fizice cumpara toate partile sociale ale unei SRL(srl1) si inclusiv toate activele acesteia ( cladiri, terenuri,); acele persoane devin deci noii asociati si administratori ai srl1; plata activelor o face o alta srl (srl2)care are ca asociat unic si adm.una din persoanele fizice aratate.Intrebare: cui apartin de drept activele susmentionate?:- raman in continuare in patrimoniul srl1 ?;- apartin celor doi asociati in calitate de persoane fizice ,calitate in care le-au cumparat?;- apartin srl2 care a platit efectiv c/val lor si deci implicit acelui asociat care este asociat unic al srl2? Sper ca am fost suficient de explicit! Peoblema e urgenta si importanta deoarece aceste active fac obiectul unei actiuni de executare silita pt.plata datoriilor srl1 si as vrea sa demonstrez ca nu apartin acestuia!Am sanse?
Intrebari :
Intre SRL1 si SRL2 a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare ? Inainte sau dupa cesiunea partilor sociale ?
Bineinteles ca incheierea valabila a unui contract de v-c transfera dreptul de proprietate de la SRL1 la SRL2.
Daca un astfel de contract s-a incheiat dupa ce a operat cesiunea, atunci, in conditiile in care se dovedeste frauda, acest act va fi declarat ca nul, iar - in cosecinta - partile vor fi puse in situatia anterioara (inapoi in patrimoniul lui SRL1).
Nu. Intre srl1 si srl2 nu exista nici un act; plata s-a facut de catre srl2 doar in virtutea faptului ca unul dintre noii asociati din srl1 este asociat unic in srl2.Deci practic nu a platit persoana fizica ce a cumparat srl1 ci persoana juridic -srl2- la care aceasta p.f. e patron; exista doar un O.P. emis de srl2.Mentionez ca srl2 nu a platit in ideea de a deveni proprietara a srl1.Care a devenit totusi calitatea lui srl2 in urma acestei tranzactii?Poate fi considerata ea proprietara acelor active doar in virtutea faptului ca a platit pt.altul c/val activelor respective?
Nu stiu daca distingeti intre partile sociale (parti din capitalul social) si activele societatii (bunurile acesteia).
Activele nu sunt un accesoriu al partilor sociale instrainate. Prin actul ce cesiune a partilor sociale SRL 1, nu s-au instrainat si activele acestei societati (daca sustineti ca nu exista un astfel de contract de v-c), acestea nu si-au schimbat proprietarul, au ramas in patrimoniul lui SRL1. SRL2 are doar o creanta fata de asociatul sau unic, cel care a retras banii din firma, fara acoperire, in interes personal.
Sfatul meu este ca acea persoana sa incheie un act prin care sa justifice unde au ajuns acei bani, eventual SRL2 sa fie inregistrata ca cesionara a partilor sociale ale SRL1.
Daca din noua am inteles gresit speta, fiti mai detaliat!
Asa consideram si eu: activele au ramas in patrimoniul srl1 aceasta societate schimbandu-si doar asociatii in urma cesiunii , chiar daca plata activelor a facut-o srl2. Problema este ca aceste active vor face obiectul executarii silite pt.datoriile srl1 fata de diversi creditori, iar cei doi asociati doresc sa se prevaleze de faptul ca plata efectiva facand-o srl2, activele in speta nu pot fi executate pt.datoriile srl1 deoarece nu ar apartine acestei societati.Parerea mea este ca aceasta explicatie e eronata,ca si cea potrivit careia activele ar apartine celor doi in calitatea lor de persoane fizice si nu ar apartine srl1.Ce parere aveti? Sper ca de data aceasta am fost suficient de explicit cu detaliile!
Alte discuții în legătură
Reprezentare
mony
Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)