avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am lucrat si nu am primit toti banii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am lucrat si nu am primit toti banii

Buna seara am si eu cateva intrebari, am lucrat la o firma 3 saptamani au promis contrat si toate cele la angajare dar am ramas cu promisiunile m-am hotarat sa plec in momentul ala "seful" mi-a zis clar ca nu o sa primesc nici un ban i-am spus ca e dreptul meu sa plec nu ma poate obliga sa raman pt ca nici macar nu am semnat un contract cu el deci nu trebuie sa bag un preaviz sau ceva eu nici macar protectia muncii nu aveam facuta nici pana in ziua de azi si i-am spus ca imi vreau banii dupa mai multe telefoane si insistente mi-a zis ca daca imi vreau banii sa vin sa imi semnez contractul si demisia si sa calculam cat trebue sa imi plateasca .
Cand ne-am intalnit am semnat contractul si o cere de demisie scrisa de mine cand am facut calcul la plata mi-a oprit "taxa" ce a platit la protectia muncii si analizele deci am ramas cu mai nimic tin sa mentionez sa eu NU am facut protectia muncii NU am semnat nimic doar am dat un test in caz de incendiu cu o doamna.
Contractul de munca care il am eu nici nu e stampilat sau semnat e doar semnatura mea atat... toate convorbirile telefonice sunt inregistrate pe telefonul meu cum spunea ca ca nu imi da banii cum mi-a vorbit urat si mi-a inchis telefonul in nas.
Azi m-am intalnit cu el si intradevar mi-a dat nici macar jumate din banii care trebuia sa ii primesc pe aceleasi motiv mi-a scazut protectia muncii si analize in concluzie am luat 200 si ceva de lei pt 3 saptamani de munca a cate 9 ore pe zi.
Intrebarea mea este...ce pot sa fac sa imi primesc banii munciti de mine pt. ca nu m-am angajat sa platesc ISU si ETC nu cred ca e de datoria mea.
Daca merg la ITM sau Protectia consumatorului ca nici nu stiu unde ar trebui sa merg sa fac o reclamaie am vreo sansa sa rezolv ceva? Am gresit ca am luat astia 200 si ceva de lei si cu astia raman ? Nu stiu cum sa procedez Va Multumesc
Cel mai recent răspuns: AncaTm87 , utilizator 19:54, 11 Martie 2016
1. art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
inteleg si va multumesc de raspuns problema este ca eu am semnat un contract de munca abia dupa ce am plecat obligata de el fiind ca sa imi primesc banii... ca, contractul este sau nu este in regula nu pot sa spun doar ca, copia care este la mine nu este stampilata sau semnata de angajator contractul intradevar este cu data in care m-am angajat desi este semnat in aceiasi zi cand am semnat si demisia am folosit acelasi pix :)))
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
AncaTm87, utilizator
1. Nu trebuia sa semnati c.i.m. ,mai bine ati fi depus o sesizare la ITM.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

3. Angajatorul este obligat sa plateasca analizele medicale la angajare, potrivit HG nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor :
ART. 7
Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

ART. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, promovarea sănătăţii la locul de muncă.
Acum inteleg ca nu am procedat bine ca am semnat dar totusi copia de la mine nu trebuia si ea stampilata de firma sau macar semnata ? Plus ca eu Protectia muncii nu am facut nici pana in zua de azi nu am semnat nimic de genul asta daca el ar avea asa ceva cu siguranta nu este semnatura mea chiar daca il dau in judecata am vreo sansa de castig sau ma lupt cu morile de vant ?
C.i.m. este valabil numai daca este semnat de ambele parti. Totusi, sesizati, ITM-ul.

Despre ce sanse aveti, nimeni nu va poate spune exact care sunt.

Alte discuții în legătură

Salut, am si eu o intrebare legata de incheierea unui contract de munca ! tincadaniel tincadaniel am lucrat la o firma de paza timp de 2 luni,si din cauza unei situatii neplacute provocate de seful de tura,nu m-am mai dus,am fost am predat tinuta,si acum nu ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit FodoruțiMihaela FodoruțiMihaela Numele meu este Fodoruți Mihaela Diana . Am fost angajata unei firmei . în data de 4 septembrie 2016 m-am angajat iar în data de 3 octombrie 2016 când ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit kmalone kmalone Buna ziua Am lucrat in Germania o perioada de 2 luni (mai-iulie). Am plecat printr-o firma din Romania cu delegatie deci ca si plata era defapt diurna pe zi ... (vezi toată discuția)