avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport secundar
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport secundar

Buna ziua!
Am nevoie de un pasaport secundar (sau un al doilea pasaport) deoarece urmeaza sa lucrez ca stewardeza (cabin crew/flight attendant) la o companie aeriana gen charter (private jet/ business jet) si ei imi cer acest lucru. Motivele pentru care mi se cere acest pasaport sunt urmatoarele (dupa cum mi s-a comunicat de catre ei): pasaportul romanesc nu imi permite accesul in toate tarile unde va trebui sa zbor in interes de serviciu si pentru a obtine sau reinnoi anumite vize va fi necesar sa las pasaportul pentru cateva zile/saptamani la ambasada tarilor respective.In tot acest timp, am nevoie de un al doilea pasaport pentru a imi putea desfasura munca. Un alt motiv este acela ca anumite tari (de ex. cele in Orientul Mijlociu) nu permit intrarea daca descopera ca am in pasaport vizele unor alte tari (de ex. Israel), deci va trebui sa folosesc celalalt pasaport (cel secundar).
Va rog sa imi spuneti cui trebuie sa ma adresez, la ce adresa de email sau la ce nr de telefon sa sun. Mentionez faptul ca sunt cetatean Roman, insa sunt rezident in Emiratele Arabe Unite si locuiesc in prezent (de 11 ani) in Abu Dhabi.
Va multumesc anticipat pentru timpul si ajutorul acordat si astept cu nerabdare primirea unui raspuns prompt si pozitiv din partea dumneavoastra!
Va doresc o zi buna si sincere urari de bine!!!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:43, 30 Iunie 2021
Buna ziua,

Nu se poate ce doriti dvs.
Doar daca ati avea si cetatenia altui stat ati putea avea doua pasapoarte simultan: unul romanesc si unul strain.
Buna ziua!

Am intrebat si alti colegi de breasla (din aviatie), insa alte nationalitati (slovaca, poloneza etc.) si care lucreza deja la acelasi gen de companii. Amandoi mi-au confirmat ca au obtinut cel de-al doilea pasaport dupa ce au facut dovada ca firma la care lucreaza zboara in tari care sunt in conflict diplomatic (de ex. Israel si anumite tari arabe).
Totodata, am verificat si legea noastra si se spune clar ca as avea posibilitatea sa obtin un al doilea pasaport temporar in anumite conditii:

"Paşaportul simplu temporar este documentul de călătorie care se eliberează cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate, iar în perioada imediat următoare au nevoie urgentă demonstrată de un paşaport valabil.
Acest document este eliberat cetăţenilor români atât de autorităţile competente din ţară, cât şi de către misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României din străinătate.
Cetăţenii români care solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar trebuie să aibă atribuit în mod obligatoriu un Cod Numeric Personal (CNP) care să fie înscris în certificatele de stare civilă românești sau în documentele de identitate (carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pașaport).
Valabilitatea paşaportului simplu temporar este de 1 (un) an, indiferent de vârsta titularului şi nu poate fi prelungită.
Paşaportul simplu temporar se eliberează în următoarele situaţii:

1.pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară în scris că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat.

2.pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. În acest caz trebuie prezentat un document din care să rezulte necesitatea şi urgenţa eliberării paşaportului simplu temporar.

3.în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;

4.când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă;
când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate;...."

Deci, conform legii, m-as incadra la situatia descrisa la pct. 3. din citatul de mai sus.

Va rog sa imi spuneti daca am dreptate, eu asa inteleg din lege.Daca da, cui ma pot adresa pt. a afla concret ce acte imi trebuie, cat dureaza etc. si de cine sau de ce anume depinde aprobarea emiterii acestui pasaport.

Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare vesti foarte bune cat mai curand!
O zi perfecta si numai bine!!!
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
ValeriaT, utilizator
Si eu inteleg la fel, nu am luat in considerare acel punct 3.

Va sfatuiesc sa luati legatura cu Serviciul Pasapoarte din judetul in care aveti domiciliul si sa-i sunati sau sa le trimiteti un e-mail pentru a avea un raspuns oficial. Aveti aici
[ link extern ]
datele de contact ale tuturor serviciilor din tara, alegeti-l pe cel potrivit.

Daca afalti detaliile, e posibil sa-l luati in ziua in care mergeti sa depuneti actele. Oricum nu poate dura mai mult de doua zile.
Buna Valeria, ma poti ajuta cu niste informatii? Ma aflu in aceasi situatie acum.
In acest caz personal consider ca firma la care lucrati ar trebui sa stie. De asemenea firma ar trebui sa va elibereze o adeverinta din care sa rezulte aspectele prezentate de dvs. Pe baza adeverintei ar trebui sa va adresati serviciului de pasapoarte de la ambasada/consulat. Sigur s-au mai confruntat cu situatia dvs. in cazul altor stewardeze. Problema este ca mai intai sa va angajati si dupa sa solicitati documentele.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2021
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport in regim de urgenta rosiulia rosiulia Buna as vrea si eu sa stiu daca se poate face eliberarea unui pasaport simplu electronic in regim de urgenta. As vrea sa merg in vacanta cu iubitul in ... (vezi toată discuția)
Pasaport urgente adelinchiva adelinchiva Buna ziua, luni am programata o plecare in Thailanda si am pasaportul expirat, sunt interesat cat de repede pot obtine un pasaport nou, si ce tip de pasaport? ... (vezi toată discuția)
Pasaport in regim de urgenta Tonia30 Tonia30 Buna ziua. Se mai elibereaza pasapoarte temporare (cele de 1 an) in regim de urgenta? Am auzit ca numai pe motive medicala, dar nu am gasit nicaieri ... (vezi toată discuția)