avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident auto cu masina fara RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident auto cu masina fara RCA

Buna seara,

Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de reparatie si proces verbal de constatare.
Intrebare: imi repar masina singur si apoi ma indrept impotriva soferului vinovat ? Pot sa dau in judecata in solidar si firma si soferul sau doar firma sau doar soferul ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 18:05, 16 Martie 2016
Apelati la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii!
" In calitate de Organism de plata a despagubirilor, FPVS intervine în interesul persoanelor păgubite în urmatoarele conditii:

garantează, în condiţiile legii, despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate;
despăgubeşte persoanele prejudiciate dacă acestea nu sunt despăgubite de cei care le-au prejudiciat;
dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri atât pentru daune materiale cât şi pentru vătămări de persoane şi decese;
dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese. Pentru daunele materiale se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. Franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale în aceste cazuri este de 500 Eur/echivalent lei; prin accident provocat de un vehicul neidentificat, se înţelege acel accident în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului;
persoanele care pot beneficia de despăgubiri sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data producerii accidentului.

Mai multe detalii pe [ link extern ]
Prefer sa nu ma complic cu fpvs. Dau in judecata firma, soferul sau ambele ?
Buna seara,

Obligatia de incheiere a politei RCA era a proprietarului - deci a firmei.
Soferul este raspunzator daca a condus auto fara consimtamantul proprietarului.
leorot a scris:

Prefer sa nu ma complic cu fpvs. Dau in judecata firma, soferul sau ambele ?

Este mai bine "sa va complicati" cu FPVS, deoarece in cazul in care aveti o sentiinta judecatoreasca impotriva soferului si firmei, poate va treziti ca nu aveti din ce sa fie executati pentru plata despagubirii, FPVS macar plateste si se indreapta importiva celui gasit vinovat pentru recuperarea sumei.
Referitor la cine se face vinovat, si soferul are culpa lui, inainte de a pleca la cursa, avea obligatia de a verifica valabilitatea politei RCA!

asa este, soferul trebuia sa verifice daca are rca. si avea, doar ca era fara acoperire - adica era pe o hartie originala de rca, dar numarul politei respective nu exista in baza de date a asiguratorului rca, deci polita aceea este o simpla bucata de hartie. patronul firmei sustine ca a cumparat polita rca de pe internet si i-a fost trimisa la sediu prin curier, deci el spune ca a fost de buna credinta si a facut rca, dar a fost escrocat.

in situatia asta, cine e responsabil, patronul sau soferul ? ambii sunt deschisi discutiilor si vor sa evite un proces.

Alte discuții în legătură

Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Accident cu avarii - 2 autoturisme simgi simgi Buna ziua, Pe 3 Feb, anul curent, am oprit la o trecere de pietoni, 2 persoane fiin angajate in trecere, din spate o dubita W, m-a lovit. Ambele masini au ... (vezi toată discuția)