avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto, vinovatul fără RCA. Ce altă opțiune ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto, vinovatul fără RCA. Ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă?

Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de judecată pe civil?????
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 11:47, 28 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti apela la Fondul de protectie al victimelor strazii.
Gasiti informatii aici: www.avocatnet.ro/articol_227...
Deci tot în instanță.....
POPA GHEORGHE a scris:

Puteti apela la Fondul de protectie al victimelor strazii.
Gasiti informatii aici: www.avocatnet.ro/articol_227...


Nu in instanta.Deschideti un dosar de dauna la FPVS

In calitate de Organism de plata a despagubirilor, Direcţia FPVS intervine în interesul persoanelor păgubite în urmatoarele conditii:
garantează, în condiţiile legii,
- despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate;
-despăgubeşte persoanele prejudiciate dacă acestea nu sunt despăgubite de cei care le-au prejudiciat;
-dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri atât pentru daune materiale cât şi pentru vătămări de persoane şi decese;
-dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese. Pentru daunele materiale se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. Franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale în aceste cazuri este de 500 Eur/echivalent lei; prin accident provocat de un vehicul neidentificat, se înţelege acel accident în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe carel-a avariat, după care a părăsit locul accidentului;
persoanele care pot beneficia de despăgubiri sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data producerii accidentului.
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Olga Tanasa, Consultant asigurari
Olga Tanase a scris:

Nu in instanta.Deschideti un dosar de dauna la FPVS


Sunteţi sigură? Îmi amintesc că am găsit undeva precizat că nu fac obiectul despăgubirilor din FPVS autovehiculele lovite în parcare. Din ceea ce aţi citat dvs. nu reiese clar, nu ştiu dacă un autovehicul care staţionează în parcare, şi este lovit, se consideră a fi fost implicat într-un accident auto.
Deci cred că singura soluţie este instanţa.
O soluţie este Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), o asociaţie profesională non profit constituită din companiile de asigurări care au dreptul să practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României. Acestea contribuie la finanţarea Fondului cu câte 2% din valoarea anuală a primelor brute încasate din poliţe RCA.


Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garanteaza si plateste despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari de persoane si decese.

Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garanteaza si plateste despagubiri numai pentru vatamari de persoane si decese. Pentru daune materiale se garanteaza si se platesc despagubiri numai daca, in accident, cel putin o persoana a suferit vatamari care sa necesite, pentru vindecare, mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale.

Care sunt pasii care trebuie urmati daca suntem prejudiciati intr-un accident produs de o masina neasigurata RCA?
· contactati Politia, pentru a intocmi proces verbal;
· trebuie completata si trimisa o cerere de despagubire pe adresa FPVS. Formularul tip pentru cererea de despagubire precum si informatiile privind documentele necesare pentru sustinerea cererii pot fi gasite pe site-ul Fondului (www.fpvs.ro);

In termen de 90 de la data depunerii cererii de despagubire si a celorlalte acte doveditoare, FPVS fie va plati despagubirea cuvenita, fie va adresa un raspuns motivat, in cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru ca cel prejudiciat sa beneficieze de despagubiri de la Fond sau dauna nu a putut fi evaluata in intregime.

Alte discuții în legătură

Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Accident cu avarii - 2 autoturisme simgi simgi Buna ziua, Pe 3 Feb, anul curent, am oprit la o trecere de pietoni, 2 persoane fiin angajate in trecere, din spate o dubita W, m-a lovit. Ambele masini au ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)