avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Voi dispune de indemnizatie ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Voi dispune de indemnizatie ?

Stiu ca este un subiect destul de comun si frecvent , dar vreau sa ma asigur ca am inteles bine. Lucrez, cu nome legale inca din anul 2013..iar in prezent sunt la al treilea loc de munca , la unul am stat 4 luni, dupa care m am angajat in alta parte in 8 iunie 2014, iar in 8 iunie 2015 (asa s-a nimerit) m am angajat la locul de munca, cel actual.. tin sa precizez ca nu.am avut intrerupere din 2014 .. pentru ca m am angajat de la o zi la alta .. intrebarea mea este: daca eu imi dau demisia de la locul prezent de munca , si imi gasesc un altul peste.. o saptamana 2,3.. iar peste 2-3-4 luni raman insarcinata, beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului ? Sau trebuie sa am 12 luni lucrate , fara intrerupere ? Va multumrsc anticipat, sper sa fiu lamurita. Seara buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:00, 13 Martie 2016
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (de exemplu, a beneficiat de indemnizatia de somaj, de concediu pentru cresterea copilului, de concediu fara plata pentru cresterea copilului, de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate , eleva la zi, studenta la zi etc.)


OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.

Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.

OUG 111/2010
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara - ccc pentru tata lauramaria1 lauramaria1 Nu sunt angajata si as vrea sa stiu daca sotul meu poate beneficia de concediu de cresterea copilului , el fiind angajat din data de 24 iulie 2014 iar eu ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil? Lorecypa Lorecypa buna am si eu o intrebare daca nasc pe 12 octombrie si eu pe 17 octombrie in acelasi an fac un an pe cartea de munca neintrerupt pot lua indemnizatia??ca am ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului? oana-daniela oana-daniela Buna ziua din data de 01.07.2013 am un contract de cesiune drepturi de autor. Astazi 3 octombrie 2013 am aflat ca sunt insarcinata in 6 saptamani. Intrebarea ... (vezi toată discuția)