avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu sau control legal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu sau control legal

Unchiul meu are o mica firma la care vinde diverse produse nealimentare. Duminica sau de sarbatori, cand exista targ, el merge sa vanda marfa in targ, lucru pe care l-a efectuat si azi.
Azi, a mers in targ, a expus marfa pe mesele din targ contra unei sume din chirie, apoi a venit politia in control.Politia a mers intai la alti doi comercianti, a solicitat actele spre verificare ale celor doi comercianti, apoi a venit si la unchiul in control. I s-a cerut actele, iar unchiul avea autorizatie de vanzare, insa nu avea actele de provenienta a marfii la el, asa ca politia a trecut la confiscare a marfii cu participarea mascatiilor.
Unchiul a lesinat, a venit salvarea si a fost dus la spital. Din informatiile pe care le-am primit de la varul meu, politia nu a mai facut si alte controale la alti comercianti, ultimul a fost unchiul meu, a controlat doar trei comercianti.

Intrebari:
- A procedat corect politia cand a confiscat marfa? Nu trebuia sa vina cei de la ANAF - antifrauda?
- Politia de ce a controlat doar trei comercianti? De ce nu a mai verificat si alti comercianti? Asta inseamna ca au abuzat in serviciu? (Varul meu mi-a zis ca unchiul crede ca politia a fost pusă la verificare de catre un alt comerciant cu care era in dusmanie avand aceeasi marfa spre vanzare).
- I se poate intenta dosar penal pentru evaziune fiscala?

Din pacate, nu stiu inca daca politia trebuia sa aiba un mandat de verificare a comerciantilor, iar in cazul acesta cu privire la confiscare a marfii, nu stiu daca s-a trecut in registru sau proces verbal marfa confiscata.
Cel mai recent răspuns: _Alin_ , utilizator 17:38, 24 Martie 2016
_Alin_ a scris:

Intrebari:
- A procedat corect politia cand a confiscat marfa? Nu trebuia sa vina cei de la ANAF - antifrauda?
- Politia de ce a controlat doar trei comercianti? De ce nu a mai verificat si alti comercianti? Asta inseamna ca au abuzat in serviciu? (Varul meu mi-a zis ca unchiul crede ca politia a fost pusă la verificare de catre un alt comerciant cu care era in dusmanie avand aceeasi marfa spre vanzare).
- I se poate intenta dosar penal pentru evaziune fiscala?

Din pacate, nu stiu inca daca politia trebuia sa aiba un mandat de verificare a comerciantilor, iar in cazul acesta cu privire la confiscare a marfii, nu stiu daca s-a trecut in registru sau proces verbal marfa confiscata.

Nu scrie in PV in baza carui temei juridic i s-a confiscat marfa?
1) Da, politia a procedat corect
2) Treaba lor, au facut control prin sondaj, nu este conditie ca trebuie controlata toata piata
3) Depinde, de la caz la caz - daca are actele acasa nu va ajunge in instanta (insa marfa probabil nu o va mai recupera). Are acte pe marfa?

Nu are nevoie politia de mandat pentru asemenea verificari, ci le poate face direct in virtutea atribuţiunilor de serviciu cu care sunt investiţi.
Unchiul chiar nu stia că trebuia sa aibe actele la el sau pur si simplu le-a uitat acasa?
1) Deocamdata nu stiu care a fost temeiul juridic de i s-a confiscat marfa. Nu am citit P.V., iar varul nu mi-a spus inca, astept sa vad ce imi mai spune. O sa il intreb si despre asta.
2) Poate ca nu exista nici o conditie ca politia sa verifice tot targul, ci la sondaj cum spuneti, insa atat unchiului cat si varului meu, aceasta actiune de control li s-a parut ca o premeditare, o cale pusa la punct intre comerciantul lipsa in colaborare cu un politist cu care este prieten, astfel nu intelege varul de ce celalalt comerciant a lipsit tocmai azi, cand de fapt nu lipsise niciodata din targ, iar politia s-a prefacut ca controleaza cativa comercianti, a controlat doi comercianti mai mult de forma, apoi parca cu intentie rea direct la unchiul meu pentru confiscare a marfii.
3) Unchiul are acte, le-a lasat acasa, deoarece a considerat ca nu e necesar sa le mai ia cu el in targ, fiindca a mers de fiecare data duminica si in alte zile de sarbatoare la respectivul targ, iar in acel targ erau mereu aceiasi politisti cu care politistii si comerciantii se cunosteau de ani de zile, si in alte duminici unchiul nu venea cu actele la el pentru ca nu se facuse controale niciodata, insa de data aceasta s-a facut control, dar pe care varul si unchiul il suspecteaza ca acest control s-a facut cu intentie rea ca pe un abuz in serviciu.
Da, vă-nţeleg, insă abuzul este greu (dacă nu chiar imposibil) de dovedit aici, li s-a parut ca o premeditare ... adica sunt controlaţi, nu au acte, sunt confiscate bunurile pe bună dreptate, dar li s-a parut ca o premeditare, egal cu zero ce li s-a părut, nu vreau să va descurajez şi nici să vă încurajez într-o direcţie greşită. Nu cred că aveţi sanse. Baftă şi atenţie pe viitor!
~ Conținut șters la cerere ~
Va informez ca unchiul nu a facut contestatie la instanta asa cum ati spus, deoarece politia nu i-a dat nimic la mana, nu i-a dat un proces verbal, sau ceva de genul acesta, ci doar o amenda pe care unchiul a platit-o in 48 h.

Marfa a ramas inca la politie, nu trebuia ca politia sa faca un proces verbal cu marfa ridicata, ce anume si cata marfa a confiscat? In felul acesta se pare ca cei de la politie au confiscat marfa, si poate au si sustras din marfa anumite bunuri din marfa.

Ce e de facut in acest caz?

Alte discuții în legătură

Legalitate confiscare carne porc si documente necesare ?! BraveHeart BraveHeart In urma reportajelor TV recente ( 20 Dec. ) avand ca subiect controale rutiere, in piete si targuri ( semi autorizate ) soldate cu confiscari de produse ... (vezi toată discuția)
Comert practicat in targ ca persoana fizica matrix2010 matrix2010 Acum cativa ani cumparam prosoape din bucur obor si le vindeam in targ cu un mic adaos. Totul a mers ok pana cand intr-o duminica a venit la mine un politist ... (vezi toată discuția)
Abuzurile primarului gigibos gigibos Cu respect! Este vorba de un primar dintr-o comuna care a venit in control la un magazin mixt.Controlul l-a facut la acte si marfa fara sa scrie in registrul ... (vezi toată discuția)