avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Administrare proprietate invecinata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Administrare proprietate invecinata

Buna ziua.
Familia mea detine in mediul rural o proprietate cu deschidere la soseaua principala a comunei.
Pe latura de nord exista o proprietate al carui titular a decedat in urma cu aproape 24 de ani. Mostenitorii acesteia nu detin un act de succesiune. Au efectuat doar o iesire din indiviziune la nivelul primariei locale, pentru impartirea rolurilor, in vederea platii de catre fiecare a impozitelor aferente.
Urmare discutiilor cu unul dintre mostenitorii defunctului, de altfel si singurul care-si plateste anual impozitul pentru partea ce-i revine din aceasta proprietate, am negociat o eventuala vanzare-cumparare a acestei proprietati.
Mentionez ca, acesta a discutat in prealabil cu ceilalti mostenitori despre interesul nostru de a cumpara, acestia fiind de acord, in principiu, existand doar problema costurile mari cu executarea succesiunii si cadastrului, dar si a platii impozitelor restante.
Mai precizez ca, in baza negocierilor purtate cu mostenitorul negociator, am ajuns la urmatoarea intelegere: pentru ca mostenitorii sa nu fie sanctionati de primarie datorita neintretinerii acestei proprietati, sa ne ocupam noi de acest aspect in schimbul amenajarii unei gradini de legume pe o portiune din acest domeniu.
Tot pe latura de nord, dar a acestei proprietati parasite, locuieste o familie de tineri cu care avem o serie de neintelegeri pe tema proprietatii parasite, care ne desparte. Noi am considerat aceasta atitudine negativista ca una determinata din lipsa de intelepciune si de spirit civic, de lipsa de educatie si de integrare intro comunitate.
Totodata, specific ca toate gospodariile de pe aceasta latura a soselei comunale se situeaza pe un deal cu o inclinatie apreciabila, astfel ca in perioadele ploioase apele pluviale ce se acumuleaza de pe aceasta panta de deal, se revarsa in curtile caselor.
Candva, pe vremea bunicilor si a vecinilor care au convietuit in bune relatii si si-au gospodarit proprietatile in buna intelegere, acestia, de comun acord, au procedat la saparea unor santuri pentru colectarea si devierea apelor pluviale catre o vale mica (valcea), tocmai pentru a se evita inundarea curtilor si a fantanilor.
Sotul familiei mentionate anterior, nu a vrut sa inteleaga sa procedam la decolmatarea acestor santuri, preferand sa intre pe proprietatea ce ne desparte si sa practice cate 2 sparturi in santurile existente, astfel incat toata apa pluviala se scurge prin aceasta proprietate determinand infiltrarea in fantana noastra, pe care cu 5 ani in urma am fost nevoiti sa o decolmatam cu niste specialisti in domeniu.
Mai mult decat atat, sotia respectivului, din rautate si cu scopul de a complota impotriva actiunilor noastre, deverseaza toate mizeriile de la animale catre proprietatea ce ne desparte, astfel incat acestea se scurg catre gradina pe care am efectuat-o dar si catre fantana noastra. De altfel, de fiecare data, dupa ce refacem ordine si curatenie pe teritoriul acestei gospodarii, aceasta fameie isi arunca gunoaiele peste gard, pe aceasta proprietate.
Precizez ca, la fiecare ploaie mai consistenta (de peste 5 litri/m2), suntem nevoiti sa extragem apa din fantana, intrucat se tulbura si probabil se si contamineaza si nu mai poate fi introdusa in circuitul intern al instalatiei din casa. Avem deja in vedere efectuarea unei probe de potabilitate, chiar daca de foarte multi ani nu mai utilizam aceasta apa nici pentru pregatirea mancarii, nici pentru consum propriu.
In consecinta, va adresez urmatoarele intrebari:
1. Noi si mostenitorul cu care am negociat intretinerea proprietatii, pana la vanzarea-cumpararea acesteia, putem incheia vreo nota scrisa sau vreun act juridic prin care sa administram/gospodarim aceasta proprietate?
2. Ce masuri legale putem lua fata de vecinii in cauza, pentru actiunile acestora. Cui ne putem adresa cu sesizari: Primariei, Politiei, Garzii de Mediu, ISU pentru a stopa ?
3. Ce acte normative prevad si impun anumite reguli de convietuire intro comunitate?
Suntem exasperati de mojiciile acestora.

Alte discuții în legătură

Administrare domeniu in curs de cumparare valeriandinu valeriandinu Buna ziua doamnelor/domnilor avocati/juristi. Pentru a va prezenta problema noastra, va voi descrie mai intai problema generala. Este vorba despre o ... (vezi toată discuția)
Mediu, actiuni impotriva calamitatilor naturale valeriandinu valeriandinu Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea speta. Destinatie: mediu rural - un sat dintr-o comuna. In urma cu aproximativ 40-50 ani, o comunitate de 7-8 ... (vezi toată discuția)
Administrare proprietate valeriandinu valeriandinu De ceva timp, am preluat in administrare o proprietate invecinate, in baza unei intelegeri verbale cu unul din mostenitorii acesteia, pana la rezolvarea ... (vezi toată discuția)