Buna ziua doamnelor/domnilor avocati/juristi.
Pentru a va prezenta problema noastra, va voi descrie mai intai problema generala.
Este vorba despre o gospodarie a mamei mele situata in mediul rural.
Domeniul nostru se invecineaza la sud cu un domeniu gospodarit de o familie, iar la nord cu un domeniu parasit al carui proprietar a decedat cu multi ani in urma. Precizez ca, proprietarii, respectiv mostenitorii acestui domeniu ne sunt rude.
La randul sau acest domeniu parasit se invecineaza la nord cu un alt domeniu gospodarit de o familie cu al carui proprietaram avut ceva divergente/conflicte referitoare la domeniul parasit.
De ceva timp, am obtinut acordul si am preluat in administrare proprietatea invecinata care ne desparte, in baza unei intelegeri verbale cu unul din mostenitorii acesteia, dupa discutiile avute de acesta cu ceilalti mostenitori.
Scopurile intentiei noastre au fost si sunt:
1. Intretinerea curateniei si ordinii pe toata suprafata acestui domeniu, inclusiv in zona aferenta din fata acestuia, catre drumul comunal principal, in vederea eliminarii invaziei de ierburi si arbusti care se existendeau an de an, spre si in interiorul gospodariei noastre.
2. Infiintarea unei mici gradini de legume pentru nevoile proprii pe o portiune mai roditoare a domeniului, undeva in spatele primei curti pe care se afla si o casa in stare deplorabila si la a carei constructie si-a adus aportul si bunicul meu dinspre mama (cel care a locuit pe domeniul actual mostenit de mama mea). Precizez ca, am hotarat astfel, tinand cont si de posibilitatea irigarii acesteia din fantana proprie amplasata in apropiere hoarului (gardului) dintre cele 2 domenii.
3. Urmare acestor aspecte, dupa o analiza in familie a starii de fapt, si dupa o informare prealabila la Administratia Locala/Primarie, tinand cont de costurile anuale ce ar decurge din intretinerea acestui domeniu (actiuni intreprinse deja de circa 12 ani – pentru ca nici unul dintre mostenitori nu era interesat de acest aspect), dar si pentru evitarea unui alt conflict ce ar fi decurs dintr-o eventuala reclamare la Adminstratia Locala, caz in care, conform prevederilor legislatiei in vigoare, aceasta ar fi dispus masuri de executare a lucrarilor de deratizare, cu forte proprii si contracost, in dauna mostenitorilor, am concluzionat ca, varianta cea mai avantajoasa pentru noi, ar fi aceea de a contacta mostenitorii in vederea cumpararii acestui domeniu, avand in vedere si tentativa mai veche a acestora de a vinde domeniul respectiv.
Astfel, dupa identificarea posibililor mostenitori, in cursul anului 2014, am luat legatura cu unul dintre acestia si i-am supus atentiei intentiile noastre. Dupa consultarea celorlalti mostenitori, persoana contactata ne-a transmis acordul, de principiu, pentru initierea actiunilor noastre, in paralel cu actiunea dumnealor de a rezolva problema cadastrala si toate celelalte, in vederea vanzarii-cumpararii proprietatii respective in decursul perioadei 2015-2016.
Avand in vedere discutiile avansate, am trecut la actiune si am inceput curatarea domeniului de gunoaie, in paralel cu infiintarea gradinii. Astfel, am arat terenul in perspectiva inchiderii acestuia cu un gard de sarma si cultivarea rasadurilor.
Dar, nu toate merg cum ne-am fi dorit.
Avand in vedere conflictul din anul trecut, avut cu vecinul de la nord, situatia a luat o altfel de intorsatura. Constatand intentiile noastre, cu mult mai devreme (cam la inceputul acestei primaveri), acesta si-a refacut (!!!) gardul de sarma ce desparte cele 2 domenii, pe o portiune de circa 50 metri, intrand cu acesta si in domeniul vizat. In zona simetrica cu cea pe care o destinasem gradinii, acesta infiintase o astfel de gradina in urma cu 3-4 ani, numai ca, avand in vedere ca terenul acestuia era mai inalt decat terenul destinat gradinii noastre, acesta a executat santuri pentru canalizarea apei pluviale catre domeniul invecinat, chiar in zona unde stabilisem amplasarea gradinii noastre.
Mai mult decat atat, dupa nici 3 zile de la pregatitul terenului pentru plantare, intr-o dimineata am constatat ca acest vecin a invadat terenul selectat pentru gradina si a mai executat inca un canal, de aceasta data, pe langa gardul sau, insa pe domeniul luat in administrare de catre noi.
De altfel, astfel de actiuni de executare de canale pluviale pe toata intinderea acestui domeniu, au fost executate de acest vecin inca din anul 2014, acesta fiind si unul din motivele de baza pentru care am avut conflictul anterior.
Precizez ca, datorita acestor canale, toate apele fluviale de pe versantul dealului se scurg prin acest domeniu, lucru deloc nesemnificativ, avand invedere ca apa si malul sau infiltrat pe domeniul nostru si, nu de multe ori fantana a vut enorm de suferit, fapt pentru care am fost nevoiti sa o decolmatam in repetate randuri.
IN SENSUL ASPECTELOR PREZENTATE, ROG SA-MI RECOMANDATI CE MASURI POT INTREPRINDE PANA LA FINALIZAREA PROCESULUI DE VANZARE-CUMPARARE SI INTRAREA IN POSESIA ACESTUI DOMENIU.
VALERIAN DINU