avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Administrare domeniu in curs de cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Administrare domeniu in curs de cumparare

Buna ziua doamnelor/domnilor avocati/juristi.
Pentru a va prezenta problema noastra, va voi descrie mai intai problema generala.
Este vorba despre o gospodarie a mamei mele situata in mediul rural.
Domeniul nostru se invecineaza la sud cu un domeniu gospodarit de o familie, iar la nord cu un domeniu parasit al carui proprietar a decedat cu multi ani in urma. Precizez ca, proprietarii, respectiv mostenitorii acestui domeniu ne sunt rude.
La randul sau acest domeniu parasit se invecineaza la nord cu un alt domeniu gospodarit de o familie cu al carui proprietaram avut ceva divergente/conflicte referitoare la domeniul parasit.
De ceva timp, am obtinut acordul si am preluat in administrare proprietatea invecinata care ne desparte, in baza unei intelegeri verbale cu unul din mostenitorii acesteia, dupa discutiile avute de acesta cu ceilalti mostenitori.
Scopurile intentiei noastre au fost si sunt:
1. Intretinerea curateniei si ordinii pe toata suprafata acestui domeniu, inclusiv in zona aferenta din fata acestuia, catre drumul comunal principal, in vederea eliminarii invaziei de ierburi si arbusti care se existendeau an de an, spre si in interiorul gospodariei noastre.
2. Infiintarea unei mici gradini de legume pentru nevoile proprii pe o portiune mai roditoare a domeniului, undeva in spatele primei curti pe care se afla si o casa in stare deplorabila si la a carei constructie si-a adus aportul si bunicul meu dinspre mama (cel care a locuit pe domeniul actual mostenit de mama mea). Precizez ca, am hotarat astfel, tinand cont si de posibilitatea irigarii acesteia din fantana proprie amplasata in apropiere hoarului (gardului) dintre cele 2 domenii.
3. Urmare acestor aspecte, dupa o analiza in familie a starii de fapt, si dupa o informare prealabila la Administratia Locala/Primarie, tinand cont de costurile anuale ce ar decurge din intretinerea acestui domeniu (actiuni intreprinse deja de circa 12 ani – pentru ca nici unul dintre mostenitori nu era interesat de acest aspect), dar si pentru evitarea unui alt conflict ce ar fi decurs dintr-o eventuala reclamare la Adminstratia Locala, caz in care, conform prevederilor legislatiei in vigoare, aceasta ar fi dispus masuri de executare a lucrarilor de deratizare, cu forte proprii si contracost, in dauna mostenitorilor, am concluzionat ca, varianta cea mai avantajoasa pentru noi, ar fi aceea de a contacta mostenitorii in vederea cumpararii acestui domeniu, avand in vedere si tentativa mai veche a acestora de a vinde domeniul respectiv.
Astfel, dupa identificarea posibililor mostenitori, in cursul anului 2014, am luat legatura cu unul dintre acestia si i-am supus atentiei intentiile noastre. Dupa consultarea celorlalti mostenitori, persoana contactata ne-a transmis acordul, de principiu, pentru initierea actiunilor noastre, in paralel cu actiunea dumnealor de a rezolva problema cadastrala si toate celelalte, in vederea vanzarii-cumpararii proprietatii respective in decursul perioadei 2015-2016.
Avand in vedere discutiile avansate, am trecut la actiune si am inceput curatarea domeniului de gunoaie, in paralel cu infiintarea gradinii. Astfel, am arat terenul in perspectiva inchiderii acestuia cu un gard de sarma si cultivarea rasadurilor.
Dar, nu toate merg cum ne-am fi dorit.
Avand in vedere conflictul din anul trecut, avut cu vecinul de la nord, situatia a luat o altfel de intorsatura. Constatand intentiile noastre, cu mult mai devreme (cam la inceputul acestei primaveri), acesta si-a refacut (!!!) gardul de sarma ce desparte cele 2 domenii, pe o portiune de circa 50 metri, intrand cu acesta si in domeniul vizat. In zona simetrica cu cea pe care o destinasem gradinii, acesta infiintase o astfel de gradina in urma cu 3-4 ani, numai ca, avand in vedere ca terenul acestuia era mai inalt decat terenul destinat gradinii noastre, acesta a executat santuri pentru canalizarea apei pluviale catre domeniul invecinat, chiar in zona unde stabilisem amplasarea gradinii noastre.
Mai mult decat atat, dupa nici 3 zile de la pregatitul terenului pentru plantare, intr-o dimineata am constatat ca acest vecin a invadat terenul selectat pentru gradina si a mai executat inca un canal, de aceasta data, pe langa gardul sau, insa pe domeniul luat in administrare de catre noi.
De altfel, astfel de actiuni de executare de canale pluviale pe toata intinderea acestui domeniu, au fost executate de acest vecin inca din anul 2014, acesta fiind si unul din motivele de baza pentru care am avut conflictul anterior.
Precizez ca, datorita acestor canale, toate apele fluviale de pe versantul dealului se scurg prin acest domeniu, lucru deloc nesemnificativ, avand invedere ca apa si malul sau infiltrat pe domeniul nostru si, nu de multe ori fantana a vut enorm de suferit, fapt pentru care am fost nevoiti sa o decolmatam in repetate randuri.
IN SENSUL ASPECTELOR PREZENTATE, ROG SA-MI RECOMANDATI CE MASURI POT INTREPRINDE PANA LA FINALIZAREA PROCESULUI DE VANZARE-CUMPARARE SI INTRAREA IN POSESIA ACESTUI DOMENIU.

VALERIAN DINU
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:31, 20 Mai 2015
Aceasta adminustrare fara acte nu va prea lasa sa faceti mare lucru.
Daca aveti probe, faceti o plangere penala pentru tulburare de posesie. Insa, sper, aveti probe.
Pe de alta parte, puteti actiona civil impotriva lor cu un mandat din partea proprietarilor.
Cele aratate de dv. nu se prea leaga, macar ca timp; in administrarea terenului, pentru cine e gradina de legume? Daca e pt. dv., nu inseamna ca administrati terenul pentru proprietari. De asemenea, nu inteleg cum dirijarea apelor pluviale de suprafata au afectat si colmatat fantana, adica panza freatica...
Oricum, faptul ca nu inteleg decurge din lipsa schitelor, explicatiilor, asa incat poate nu am inteles eu corect intreaga situatie, e dificil de explicat in amanunt, presupun.
Stimata dna/dra consultant.
Apreciez ca am fost suficient de explicit in expunerea problemei mele.
Totusi, ma regasesc in situatia de a va raspunde eu, punctual, la cateva aspecte.
1. Daca ati fi petrecut mai mult timp in mediul rural, sau daca ati fi zabovit perioade apreciabile din vacante/concedii pe la bunicii dvs., in cazul in care aveti si locuiesc la sat, ati fi inteles cum se poate colmata o fantana din cauza apelor pluviale ce se scurg de pe versantul unui deal in timpul ploilor torentiale, atunci cand acestea ajung sa aibe debitul unui mic parau. (cazurile prezentate la tv in situatiile de inundatii).
Explicatie:
Datorita acestor fenomene care s-au repetat in ultimii 10-12 ani, cu o frecventa de 2-3 si chiar 4 ori intrun singur an (in mod deosebit in perioadele caniculare cand apar diferente extreme ale temperaturii), amploarea debitelor acestor ape (viteza, volum si timp) ce se formeaza instantaneu, se formeaza albii asemenatoare ca dimensiuni paraurilor naturale.
In astfel de situatii apa are o forta atat de mare incat pamantul cedeaza fiind erodat datorita vartejurilor formate de forta apei in actiunea ei de scurgere, cand acestea actioneaza asupra solului ca un burghiu.
Asa se creeaza acele brese in stratul de suprafata si apa poate ajunge pana la adancimi de 20-30 metri, cautand acele ferestre in scoarta, ajungand chiar pana la prima, a doua si chiar la a treia panza freatica.
In momentul in care apa, urmare presiuni create in scoarta, identifica o fereastra in panza freatica, de genul fantanii, aceasta invinge forta de presiune a apei din fantana actionand pe verticala, de jos in sus, moment in care pamantul angrenat in aceasta miscare intra in fantana si astupa izvorul.
Cam atat despre colmatare.
2. Ati intuit corect. Gradina este infiintata pentru noi.
3. Intelegerea verbala de administrare a terenului, s-a facut in sensul celor deja expuse in speta.
Sa fiu mai explicit:
Pentru evitarea eventualelor amenzi ce ar fi putut fi aplicate de catre Administratia Locala mostenitorilor domeniului respectiv (rude), precum si in perspectiva achizitionarii acestuia, am convenit verbal sa gospodarim, priveghem, supraveghem acest domeniu (conform Dex: "administrare"), in schimbul lucrarii unei portiuni fertile si infiintarii gradinii, pana la finalizarea certificatului de mostenitor, a cadastrului etc., ulterior procedand la incheierea efectiva a contractului de vanzare-cumparare, conform negocierilor efectuate deja.
In rest, tot inainte ca soimii patriei.
Sincer, ma asteptam la o rezultat pur juridic al acestei consultatii.
S-auzim numai de bine.
Domnule, din pacate, consultatii pe forum nu se pot tine, nu se indeplinesc cateva conditii esentiale, confidentialitate, studiul de documente... semnare contract...

Inteleg cum apele de suprafata pot colmata fantani, nu inteleg cum dirijarea apelor de suprafata poate duce la asta. Mai concret, ce tip de amenajari si cum se poate dovedi, prin expertiza, ca aceste colmatari nu sunt din vina ploii, ci a dirijarilor apelor.
Daca eu am fost la bunici sau nu, daca acestia au fost tarani sau diplomati prin tari straine, nu are relevanta, caci si in instanta, indiferent de ocupatia parintilor judecatorului, acestuia ii trebuie o expertiza, adica si mai multe clarificari si mai tehnice decat cele solicitate de mine aici.
In anumite cazuri, dosarele depind in mare masura de explicatiile tehnice. Independent de experienta fiecaruia de viata, de ce stie sau crede ca stie.

Cele aratate de mine mai sus, in ambele mesaje, sunt chestiuni cu importanta strict juridica, nu sunt pareri morale, ci legale. Aceea nu este administrarea bunului altuia, e mai degraba o arenda nu tocmai in acord cu legea. Daca ati avea act doveditor, ati putea face demersuri, cerand despagubiri.
Cat despre explicatii, aprecierea lor se face de catre cel caruia ii cerem lamuriri; eu va pot da explicatii suficiente, dupa mine, referitor la iarba din curtea mea, asta nu inseamna ca dv. v-ar fi suficiente sa identificati specia si sa-mi recomandati un ierbicid specializat. preferabil biodegradabil. :)
In esenta, nu ar conta daca explicatiile mele mi s-ar parea MIE suficiente, ele trebuie sa vi se para DV. indestulatoare. Nu trebuie sa ne convingem pe noi, ci pe judecator, pe celalalt care nu cunoaste situatia.
E nevoie de o perceptie corecta a acestor lucruri, altfel ni se pare ca justitia nu e chiar justa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrare proprietate valeriandinu valeriandinu De ceva timp, am preluat in administrare o proprietate invecinate, in baza unei intelegeri verbale cu unul din mostenitorii acesteia, pana la rezolvarea ... (vezi toată discuția)
Administrare proprietate invecinata valeriandinu valeriandinu Buna ziua. Familia mea detine in mediul rural o proprietate cu deschidere la soseaua principala a comunei. Pe latura de nord exista o proprietate al carui ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez pentru intreruperea unui sant de scurgere a apei pluviale si a apei provenite din doua fantani arteziene proprietate privata? gheorghitaion78@yahoo.com gheorghitaion78@yahoo.com Doresc stoparea unui sant descurgere a apei pluviale si a apei ce provine din scurgerea a doua fantani arteziene proprietate privata(forate la circa 150-200m ... (vezi toată discuția)